Ричард Норис преди инцидента, преди и след трансплантацията. Снимка: Reuters

Американски лекари направиха пълна трансплантация на лице на 37-годишен мъж, обезобразен от изстрел, съобщи Асошиейтед прес.

Ричард Лий Норис от Хилсвил получи ново лице, нос, зъби, челюст и част от езика. Той се възстановява добре, лицето му е чувствително, вече си мие зъбите и се бръсне. Възвърнал е и обонянието си. Операцията е направена миналата седмица в университета на Мериленд.

Лицето на Ричард Норис вече изглежда съвсем обикновено, ако човек не обръща внимание на шевовете в основата на косата и по врата. Макар и то да е на донор, Норис не прилича на него.

Новото му лице е комбинация от чертите и на двамата.

36-часовата операция е била последната от серия от общо 72 часа интервенции. При нея са присадени зъбите, горната и долна челюст, част от езика и цялата лицева тъкан.

Това е 23-ата трансплантация на лице, откакто лекарите започнаха да правят операцията преди седем години. Първата пациентка, получила чуждо лице, беше французойка, обезобразена от кучето си.

Първата подобна операция в САЩ пък беше през 2008 г.

Сегашната операция в университета на Мериленд беше финансирана от министерство на отбраната. Военните се надяват методът да се използва за пострадали войници. В операцията са участвали над 100 лекари и учени.

Предишни изследвания установиха, че присадки на костен мозък със собствено кръвоснабдяване се отхвърлят по-малко, или въобще не се отхвърлят.

Норис ще трябва да пие имунопотискащи лекарства до края на живота си, за да не бъде отхвърлено чуждото лице. Това, че му е трансплантирана и челюст обаче, дава надежда той да се нуждае от по-малко медикаменти, дори въобще да спре да ги приема.

Ричард Норис е пострадал преди 15 години. Оттогава той е живял с родителите си, не е работил, а когато е излизал, е носел маска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase