Виктор Фегер държал маслината да е с костилка. Снимка: Caters News Agency

Скариди, пържени картофи, пилешки бутчета, гарнирани с... ягоди, или една-единствена маслинка – това са някои от желанията за последна вечеря на осъдени на смърт затворници в САЩ.

Желанията на 9 души със смъртни присъди часове преди да бъдат екзекутирани са прецизно претворени в снимки от фотографа Хенри Харгрийвс.

Смъртното им наказание е изпълнено в различни години – от 1963 г. до наши дни, и по различен начин – чрез обесване, разстрел, на електрически стол или чрез смъртоносна инжекция.

Един от затворниците – 28-годишният Виктор Фегер, осъден за отвличане и убийство, поискал просто една-едничка маслина с костилка, сервирана в голяма керамична чиния заедно с нож и вилица.

Атентаторът Тимъти Маквей, който взриви обществена сграда в Оклахома Сити и уби 168 души, пък предпочел да пропусне основното ястие и поръчал само купа с ментов сладолед с парченца шоколад.

Колегата му по съдба Рони Лий Гарднър се спрял на опашка от омар, пържола, ябълков пай и ванилов сладолед. Преди да умре, той поискал също да изгледа трилогията „Властелинът на пръстените“.

В снимките намира място и Анхел Ниевес Диас, който отказал специално ястие и му сервирали от обичайната затворническа храна. Той обаче не пожелал да се докосне и до нея.

Доста по-обилно си хапнал осъденият за 33 убийства на момичета и младежи Джон Уейн Гейси, познат още с прозвището "убиецът, който се облича като клоун". Той поръчал 12 скариди, кофа пилешки бутчета от KFC по оригинална рецепта и пържени картофи и всичко това гарнирано с....ягоди.

Часове преди да седне на електрическия стол, серийният убиец Тед Бънди хапнал традиционно – пържола, яйца, препечени филийки, сладко, масло, мляко и сок.

42-годишният Рики Рей Ректър, осъден за две убийства, също заложил на традицията. Той си поискал пържола, печено пиле и орехов пай. Той обаче оставил малко от десерта, като казал, че си го „запазва за по-късно“.

Преди да бъде екзекутиран със смъртоносна инжекция, 49-годишният Стивън Андерсън си поръчал запечени сандвичи със сирене, царевица, репички, прасковен пай и сладолед с парченца шоколад.

Преди да сложат край на живота му, Алън Лий Дейвис пък поискал опашка от омар, пържени скариди, пържени миди, чеснов хляб и безалкохолна бира.

Осъдените на смърт нямали право да си поръчват алкохол и храната им можела да струва до 40 долара.

„Когато четем за осъдените на смърт, те са просто имена и статистика. Когато обаче научих какво са яли за последно, преди да посрещнат смъртта, започнах да виждам малка част от тях като личности“, споделя авторът на идеята Хенри Харгрийвс от Бруклин, Ню Йорк.

„Опитах се да пресъздам ястията все едно затворникът току-що е седнал пред чинията и гледа в нея“, допълни той пред британският в. "Daily Mail". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase