Банкова грешка направи германец мултимилионер. Снимка: архив, Reuters
fallback

Грешките в системата за онлайн банкиране понякога могат да доведат до инфарктно състояние клиентите на финансовите институции, при това както от огорчение, така и от щастие.

Германец от провинция Хесен изпита това на гърба си. Той щеше да е  щастлив, да не беше виждал на монитора сумата от 200 милиона евро, което се случило веднъж, когато проверявал онлайн сметката си.

Мъжът не се противопоставил на това благоприятно стечение на обстоятелството и за да не предизвиква съдбата, веднага превел около 10 милиона евро по друга сметка.

Германецът се радвал на всичко това обаче само няколко часа – от банката си поискали обратно своите 200 милиона, които поради „технически проблеми в системата погрешка“ се оказали по сметката на клиента им.

На всичкото отгоре за превода на парите в другата финансова институция и обратно банката си удържала такса, която предвид преведената сума възлязла на 12 000 евро.

Сега германецът, който изведнъж от мултимилионер се оказал длъжник, ще трябва да брани собствените си пари в съда.

Подобни грешки в онлайн банкирането не са рядкост, отбелязва ИТАР-ТАСС. Получаването на неочакван достъп до милиони естествено само по себе си не е правонарушение.

Клиентът на банката обаче е длъжен да й съобщи за грешката в системата, а не да се възползва от създалата се ситуация в своя изгода. Това гласи предишно решение на германския върховен съд, който гледал аналогичен случай. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

bonbon

преди 12 години

koito darji parite toi diktuva usloviqta,tezi finansovi institucii ni zakopaha.

46

Анонимен

преди 12 години

Нищо хубаво не може да се очаква от нещо, измислено от евреи.

45

анонимен

преди 12 години

Ама и там не си играят на дребно.......... също като тук. И за двете страни става въпроси за такса преводи

fallback