Хора се радват на снега в Сюлеймания, на 260 км североизточно от Багдад. Снимка: архив, Reuters

Древни арабски текстове разкриват, че Багдад е бил скован от ледове преди повече 1000 години, съобщи в. "Дейли мейл". Това хвърля нова светлина върху историята на климатичните промени.

Сняг е валял там три пъти между 908 и 1007 г., а това се е случило отново едва през 2008 г.

Температурите сега в Багдад варират между 2 градуса през зимата и 45 градуса през лятото, но древни арабски текстове свидетелстват, че е имало драматичен период на замръзване преди около 1000 години.

Испански изследователи от университета на Естремадура открили древни писмени източници, които показват, че в Ирак е валял сняг през 908 г., 944 г. и 1007 г. и дори реки са били замръзнали. Това помага на метеоролозите да опознаят по-добре днешния климат.

Събраната въз основа на тези източници информация за климата е свързана с екстремни събития като суша и наводнения, които са имали огромно влияние върху обществото, заяви ръководителят на изследването Фернандо Домингес-Кастро. Документирани са и редки за древния Багдад събития като градушки, замръзване на реки и дори снеговалежи. Резултатите от изследването са публикувани в Weather, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase