Снимка: Архив Reuters

На традиционното си коледно пътуване се отправи Дядо Коледа или Санта Клаус, както го наричат в някои западни държави, съобщи ИТАР-ТАСС.

Всяка година това събитие се очаква с нетърпение от целия свят. Милиони зрители проследяват директните предавания по телевизията или в интернет. За мнозина празнуването на Рождество започва именно от момента, когато в далечна Лапландия Санта Клаус сяда на дървената си шейна с впрегнати северни елени и тръгва да обикаля света, за да раздаде на децата, а и на възрастните, подаръци.

Преди Дядо Коледа да тръгне на път, се спазва отдавна установена традиция. Легендата разказва, че преди това верните помощници на добрия старец, джуджетата, проверяват червения му костюм, дали правилно е подреден чувалът с подаръците, дали не липсва нещо в него, разресват вълшебната брада на Дядо Коледа.

След това Санта Клаус или Йоулупукки, както го наричат във Финландия, храни с пресен еленов мъх любимия си елен Рудолф, който има червен нос. А после, съпроводен от песните на лапландските деца, се отправя на път.

Според легендата, която в лапландската столица Рованиеми знаят и малки и големи, преди пътуването Йоулупукки вади от тайно място вълшебен ключ. С него пуска огромен часовник на Северния полярен кръг, за да забави въртенето на Земята. Така добрият старец успява да обиколи целия свят и да разнесе на всички подаръци.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase