Снимка: Reuters

Майстор в дома ти – това може да се превърне в кошмар за всяка жена, особено ако не знае как да говори с него. Невинните ти очи, които те издават, че нямаш ни най-малка представа за това, за което говориш, може да накара майстора да се замотае при теб някой и друг ден повече, за което накрая да платиш солено. Как да разговаряш с майстора.

Знай какво искаш

Това звучи като нещо подразбиращо се от само себе си, но за да знаеш как да се поставиш пред майстора, трябва да знаеш какво точно искаш от него. Странният звук в колата ти може да означава Бог знае какво и монтьорът може да ти вземе пари за неща, които ще направи, без това да е нужно. Същата е ситуацията и когато става дума за дома ти. Майсторите могат да те накарат да поправиш още някои неща, които не ти трябват, а така разходите ще скочат. Бъди сигурна какво искаш и не допускай да те "изпързалят", само защото си жена.

Знай колко труд е наистина необходим

Разбери от няколко майстори колко време е нужно да се свърши една работа. Ако изглеждаш несигурна, майсторите ще се опитат да те убедят, че стаята ти трябва да се боядисва 3 дни. Може и да успеят, ако си нямаш понятие от тези неща. Консултирай се с няколко майстори, преди да решиш кого ще ангажираш. Не се притеснявай да питаш защо нещо изисква повече време да бъде свършено.
 
Имай визия

Ако не знаеш как нещо трябва да изглежда накрая, трудно ще разбереш дали работата е добре свършена. Често се случва майсторите да не свършат добре работата, а ние поради незнание и липса на визия да си мислим, че са направили всичко както трябва, докато не видим при някой друг как наистина трябва да изглежда.

Подготви си списък на материалите и разходите

Поискай от майстора списък на разходите за материали и провери дали купеното е наистина това, което са ти казали, че ще купят. Често се случва майсторите да казват, че ще купят една боя за боядисване на стени, вземат парите за нея, а накрая ти донасят някаква с по-лошо качество. Парите обаче си ги прибират в джоба.

Разпитай за майстора

Преди да ангажираш майстора, разпитай за него и пробвай да намериш някой, за когото със сигурност се знае, че работи добре. Питай приятели или намери солидна фирма, която можеш да провериш и във форумите.

Поискай точен списък на резултатите

Поискай от майстора да ти обясни как точно ще изглеждат нещата, когато са готови, за да знаеш какво да очакваш и да възразиш евентуално накрая. Ако резултатът не ти харесва, не плащай, докато не се договориш как нещата да бъдат доведени до планираното от теб. Не позволявай майсторът да ти иска пари за нещо, което сте договорили в началото, съветват анализаторите на Index.hr.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase