Снимка: Mayancalendarpredictions
fallback

Мексиканският археологически институт, който отрича теориите, че древните маи са предрекли нещо като апокалипсис през 2012 г., призна, че съществува второ назоваване на тази година върху тухла, извадена от разрушен храм в Южно Мексико, предаде АП.

Националният институт по антропология и история отдавна настоява, че слуховете за края на света или световен катаклизъм в края на декември 2012 г. са западна интерпретация на календара на маите. Снощи институтът повтори, че "западната месианистична мисъл е изопачила космовизията на маите".

Маите са гледали на времето като на серия от цикли, започващи и завършващи редовно, като краят на един цикъл не носи нищо апокалиптично, изтъкнаха специалисти от института.

Повечето експерти се позовават на само едно назоваване на въпросната дата в текст с писмеността на маите - каменна плоча от обекта Тортугуеро.

Институтът обаче призна, че датата е посочена на още едно място върху тухла, намерена в обекта Комалкалко. Този храм е необичаен, защото е построен с тухли.

Oще по темата

"Тухлата от Комалкалко", както наричат втория фрагмент, е известна на експертите. Обсъждат я дори в интернет форумите.

Мнозина оспорват, че надписът се отнася за 21 декември 2012 г. или 23 декември 2012 г., датите, посочвани като край на света.

"Според някои става дума отново за 2012, но аз не съм убеден“, каза Дейвид Стюарт от университета на Тексас в Остин. Според него датата на тухлата е календарен кръг, комбинация от ден и месец, които се повтарят на всеки 52 години.

Датата на тухлата съвпада с края на 13-ия бактун. Бактуните са периоди от около 394 години, а 13 е значимо и свещено число за маите. Дългият календар на маите започва през 3114 г. пр. н. е, а 13-ият бактун свършва около 21 декември 2012 г.

Надписът на тухлата обаче може да съответства и на подобни дати от миналото, да се отнася за важно историческо събитие от класическия период. Всъщност третият глиф прилича на глагола "huli", който означава "пристига".

"Няма маркер за бъдеще време, както в плочата от Тортугуеро. Това според мен означава, че датата на тухлата от Комалкалко е по-скоро историческа, отколкото пророческа", каза Стюарт.

И двата надписа са изсечени преди около 1300 години, като и двата са криптирани.

На плочата от Тортугуеро се описва нещо, което вероятно ще се случи през 2012 г. с участието на Болон Йокте - загадъчен бог на маите, свързван с войната и сътворението.

Заради ерозията и пукнатина в плочата обаче краят на текста е почти нечетлив. Според някои ерозиралите глифи означават "той ще се спусне от небето".

Тухлата от Комалкалко също е странна, защото излетите или изсечени лица са направени така, че да гледат навътре или са били покрити с гипс. Това означава, че не са били предназначени да бъдат гледани.

Взимайки пред вид проявявания в интернет интерес към темата за края на света през 2012 г., институтът организира специална кръгла маса с участието на 60 експерти следващата седмица "за да бъдат разпръснати някои от съмненията за края на една ера и началото на друга в календара на маите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

andro

преди 11 години

abe mira ti na koi svqt jivee6 tezi dumi ne podhojdat ne6to na na6iq mi se struva

104

13

преди 12 години

Не спорете, след 1 година и 1 месец ще проверим дали маите са били прави!!!

103

Jack до Мира и ааааа

преди 12 години

МНого е хубаво да се изяваяваш по форуми,това сигурно избива сериозно комплекси за малоценност,особено ако току-що са ти инсталирали интернет в панелката в Дружба-2,обаче като сте толкова самодоволни поне се научете да пишете на кирилица и не като надрусани, че то иначе комплексите ви избиват по-големи от латинския caps lock....И не скачайте с "Демокрация,ще си правя каквото искам",защото така си издавате не само негрмотността,ами и липсата на всякакъв вкус

fallback