Ирек Габдрахманов. Снимка: YouTube

Моделиери от "Дома на модата" в Уфа са получили необичайна поръчка от президента на Башкортостан Рустем Хамитов - да ушият 120-и размер костюм и други дрехи за местен Херкулес – 48-годишния Ирек Габдрахманов, предаде ИТАР-ТАСС.

Специална група дизайнери и шивачи са пристигнали в селището, където живее гигантът, за да му вземат мерки. Мъжът е висок 180 см и тежи около 350 килограма.

Ирек Габдрахманов разказва, че в средата на ноември застудяло и той изпратил на блога на президента на Башкортостан молба да му помогне с намирането на връхни дрехи.

"За да бъде ушит костюм 120-и размер са нужни поне 10 метра плат, а аз живея с една пенсия", оплакал се мъжът. Освен това местни шивачи искали 100-процентна надбавка за специалната поръчка. Същото било положението с шапката на гиганта и с обувките.

Президентът на република Башкортостан Рустем Хамитов веднага се заел да реши проблема. След като местните шивачи отказали да изпълнят поръчката, обяснявайки, че за тях задачата е непосилна, дизайнери от Уфа приели да помогнат.

Дрехите за местния Херкулес ще бъдат готови след две седмици. Президентът е платил с лични средства за поръчката.

Ирек Габдрахманов е подал заявка да бъде вписан в руската Книга на рекордите като най-дебелия руснак. Сега експерти трябва да потвърдят "постижението" му.

"Най-голямата ми мечта е да издам сборник със стихове. А също да отслабна. Казват, че в Германия се правят операции, след които пациентът започва да слабее. Само че не помага на всеки", споделя Габдрахманов.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase