Снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама прояви милост днес и помилва двете пуйки, които му бяха доставени в Белия дом за Деня на благодарността - 24 ноември, предаде ИТАР-ТАСС. На специална церемония в Розовата градина Обама, който бе заедно с двете си дъщери - 13-годишната Малия и 10-годишната Саша, тържествено каза: "Пуйка на име Либърти, помилвана си!".

Той даде амнистия и на дубльорката - пуйката Пийс. Тя бе докарана в Белия дом за всеки случай, ако в последната минута стане нещо непредвидено с главния виновник за тържеството.

Пуйките, всяка от които тежи около 20 кг, са се появили на бял свят преди пет месеца в щата Минесота. Те са били специално дресирани, за да се представят достойно на церемонията.

Сега Либърти и Пийс ще бъдат закарани в имението на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон Маунт Върнон, което се намира в предградие на столицата и там ще доживеят дните си.

Обама ще отбележи празника със семейството си в резиденцията си. Разбира се, с печена пуйка с боровинков сос. Ейбрахам Линкълн е първият американски президент, който помилва пуйка на символична церемония през 1863 г. Тогава той издава декларация, според която Денят на благодарността ще се чества всеки четвърти четвъртък на ноември.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase