Общ преглед

 

Италианската компания Бенетон изтегли днес шокиращ фотомонтаж, показващ папа Бенедикт XVI да целува в устата имама на египетския университет "Ал Азхар" Ахмад ал Таиб, в името на борбата "срещу омразата", съобщи Франс прес.

Тя изрази съжаление, че използването на образа на главата на Римокатолическата църква е засегнало толкова много вярващите. "Припомняме, че смисълът на тази кампания е изключително да се бори срещу културата на омраза във всичките ѝ форми", подчерта Бенетон в комюнике.

Италианската компания уточни, че изтегля и други шокиращи фотомонтажи с любовни целувки между френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел, между израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас и между президента на САЩ Барак Обама и китайския му колега Ху Цзинтао.

Предвидено бе колажите да бъдат представени официално тази вечер в Париж. Скандалният фотомонтаж с папата обаче вече започна да се разпространява в интернет и дори бе показан за кратко на огромен плакат край замъка Сант Анджело в Рим.

Това предизвика недоволството на много католици. Ватиканът протестира пред Бенетон, предаде Ройтерс. Образът на Бенедикт XVI бе използван без разрешение по манипулативен и напълно неприемлив начин, коментира говорителят на папата Федерико Ломбарди.

Той заплаши, цитиран от АФП, че Ватиканът е готов да сезира компетентните власти, ако фотомонтажът не бъде изтеглен, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase