Снимка: Reuters
fallback

Телевизионна реклама на бельо със супермодела Жизел Бюндхен втрещи бразилското правителство и властите тутакси поискаха забрана за излъчването й, пише "Guardian".

Според държавата рекламата е сексистка и налага стереотипи.

Кампанията е за бразилската марка "Hope" и включва няколко клипа, в които оскъдно облечената Жизел се опитва да умилостиви съпруга си след серия от гафове – блъснала му е колата, източила му е кредитната карта и – най-лошото – поканила е майка си на гости.

Какво е решението на красавицата? Съблазнява разгневения съпруг с помощта на рекламираното бельо. Клипът завършва с думите: "Ти си бразилка – използвай чара си".

На бразилското министерство за жените обаче рекламата хич не се сторила забавна и веднага поискало да бъде изтеглена от програмата на телевизиите.

"Кампанията засилва погрешния стереотип за жената като сексуален обект за съпруга си и пренебрегва напредъка, който сме постигнали за прекратяването на сексистките практики и мислене", се казва в специално изявление на министерството.

Те са получили най-малко шест жалби от ядосани зрителки от началото на кампанията на 20 септември.

Според министерството рекламата съдържа елемент на дискриминация срещу жените, което е нарушение на конституцията на страната.

От компанията за бельо веднага отвърнаха на нападките и се оправдаха, че са искали да покажат, че "чувствеността на бразилските жени е най-добрата защита при поднасянето на лоши новини". 

"Никога не сме възнамерявали кампанията да се възприема като сексистка", заяви директорът на компанията Сандра Чайо.

"Жизел може да го потвърди – всички ситуации в клиповете са шеги за всекидневния живот и в никакъв случай не трябва да се приемат като омаловажаващи жената. Основният ни клиент са жените, би било абсурдно да ги подценяваме", категорична е Чайо.

Самата Жизел, която е от Бразилия, все още не е коментирала скандала. Той се развихря 9 месеца след като защитниците на равните права за мъжете и жените празнуваха избирането на първата жена президент в Бразилия – Дилма Русеф, която е с български корен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

до 21

преди 12 години

но твоята възраст,правилно,и еротичното бельо няма да ти помогне

24

shrek

преди 12 години

Самата Жизел, която е от Бразилия, все още не е коментирала скандала. Той се развихря 9 месеца след като защитниците на равните права за мъжете и жените празнуваха избирането на първата жена президент в Бразилия Дилма Русеф, която е с български корен.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Мале, мале Дилма Русеф остава да се пусне по бельо........!

23

1234

преди 12 години

"Кампанията засилва погрешния стереотип за жената като сексуален обект за съпруга си и пренебрегва напредъка, който сме постигнали за прекратяването на сексистките практики и мислене"БРАВО ЗА КОЕТО!Това са хора, които работят за интереса на народа!А мъжете, които си дават главата за едното чукане, са *** глупаците. :)

fallback