Картина на Винсент ван Гог със своите тюркоазени тонове е висяла в семейното жилище на Елизабет Тейлър в Бел Ер, Холивуд. До нея е бил окачен малък затъмнен автопортрет на Едгар Дега, който е бил купен от актрисата на търг в Париж през 1957 г., както и картина, изобразяваща ябълкови дървета, на френския живописец Камий Жакоб Писаро.

Тези три картини ще бъдат предложени на търг през пролетта на 2012 г. от аукционна къща Christie’s по време на аукциона за наследството на Тейлър, пише германският ежедневник Handelsblatt. На дневно наддаване ще бъдат предложени още няколко не толкова ценни платна.

Въпреки че творбата на Ван Гог, която се оценява на между 5 и 7 млн. британски паунда, е най-скъпата вещ, бижутата и тоалетите й събуждат по-голям интерес.

Начело на бижутата стои подареният от Ричърд Бъртън 33-каратов диамант, който сега носи името на Тейлър. Безупречният бял диамант е оценяван на между 2,5 и 3,5 млн. долара – значително по-ниска цена от творбата на Ван Гог.

Още по темата

Картината на Ван Гог от 1889 Тейлър е получила от баща си, който я е спечелил на търг от Sotheby’s през 1963 г. за 92 000 паунда.

През 1990 г. картината е била предложена за продажба чрез Christie’s в Лондон, като е била оценена на между 8 и 10 млн. паунда, но купувач не се е намерил. По онова време пазарът тъкмо се е свил. Вместо добра цена започва спор за наследството на платното.

Малкият автопортрет на Дега от ранното му творчество е преминал в ръцете на Тейлър през петдесетте години и отново без успех е бил предложен на търг на Christie’s през 2003 г. с оценка между 1,2 до 1,8 млн. долара. Сега оценката му е между 350 000 и 450 000 паунда. Ябълковата градина на Писаро „Pommiers à Eragny“ ще бъде предложена за 900 000 до 1,2 млн. паунда.

Който има нужда от подходяща изненада за Коледа и има финансова възможност, може да посети търговете в Ню Йорк между 13 и 16 декември. Само 289-те лота с бижута в „Elizabeth Taylor Collection“ се очаква да се продадат за над 30 млн. долара, въпреки че вкарването им в каталога все още продължава.

Най-голям интерес освен супер перлата Peregrina, принадлежала преди време на Филип Втори, буди и брошката Windsor Brosche, която Тейлър купува през 1987 г. в легендарен търг от херцогинята на Уиндсър за 566 000 долара.

Сега обаче въпреки силната инфлация през десетилетията и принадлежността му на две известни личности, бижуто е оценено на между 400 000 до 600 000 долара. Перлата Peregrina е вградена в изработеното от Cartier колие, което се очаква да бъде продадено за до 3 млн. долара. Експертът на Christie’s Дейвид Уорън разказва, че веднъж актрисата, която е носила бижуто си и вкъщи, е трябвала да спасява перлата от устата на кучето си.

Вижте снимки на бижутата на звездата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase