Вместо да стои на бюрото, вентилаторът в Япония вече е вграден в дрехите. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Японците всячески се стараят да пестят електричество през лятото въпреки жегите. Те са приканвани редовно да идват по-леко облечени на работните места, за да не ползват климатиците.

Наскоро японците дори бяха приканени да си взимат по-дълги отпуски през лятото, за да се пести енергия от автоматично затоплящите се седалки на тоалетните чинии в санитарните помещения на компаниите.

Сега японска фирма е намерила решение на проблема - хем японците да продължат да работят през лятото, хем да не усещат убийствените жеги.

За целта компанията "Кучофуку" е създала сако с вграден в него климатик, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Дрехата може и да не изглежда по модата, но върши добра работа, казват нейните създатели. Сакото има два вградени електрически вентилатора, захранвани с литиево-йонни батерии, които могат да работят по 11 часа, преди да се наложи да се заредят отново.

Охлаждащите сака струват около 11 000 йени (близо 87 британски лири) и доставят до 20 литра въздух в секунда, който първо циркулира из дрехата, преди да излезе през отворите за яката и ръкавите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Мирчо Манолов

преди 12 години

Учудвам се на разума им! Японците дори бяха приканени да си взимат по-дълги отпуски през лятото, за да се пести енергия от автоматично затоплящите се седалки на тоалетните чинии в санитарните помещения на компаниите.А у нас, зимата да ти замръзне изпражнението...Сако с вграден в него климатик еинтересна реализация. добре че не живеят японците н Сахара... навярно щяха да произвеждат айсберги за всеобщо охлаждане.

10

онбашията

преди 12 години

на запад много обичат да дупят климатиците на 17 градуса за да може да се ходи с костюм в офиса. добре че в българия си мааме по къси *** и няма нужда от такива ексцесии

9

Анонимен

преди 12 години

Na snimkata nqkoq si su6i noktite na ventilatora. Kakvo ob6to ima tova sus statiata.

fallback