Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Принц Уилям и съпругата му Кейт се включиха днес за първи път в официалното отбелязване на рождения ден на британската кралица - едно от важните събития в живота на британската монархия, съобщи Франс прес.

Уилям, който бе произведен през февруари в чин полковник на Ирландската гвардия, за първи път участва в парада на конната кавалерия заедно с други членове на кралската фамилия, между които принц Чарлз и принцеса Ана.

Кейт се качи в каляска заедно с Камила, съпругата на принц Чарлз, и принц Хари, за да се присъединят към церемонията, поемайки от Бъкингамския дворец по същия маршрут, който изминаха по време на сватбата си с Уилям на 29 април.

Младата херцогиня на Кембридж, облечена в бял тоалет и елегантна черна шапка, беше аплодирана от насъбралото се множество поданици по булеварда, водещ от Бъкингамския дворец до кавалерийския параден площад.

Кралицата в небесносин тоалет, чиято 85-годишнина се отбелязва днес официално, потегли с отделна каляска.

Церемонията за рождения ден на британския монарх е известна с името "Тържествено посрещане на знамето".

Тя се организира от 1748 г., като първоначално е била част от подготовката преди война.Всички знамена се събирали, за да бъдат показани на войниците, които да не ги бъркат по време на бойни действия.

Близо 1300 офицери и войници и над 300 музиканти участваха в днешната церемония. Младоженецът принц Уилям бе облечен в същата червена куртка със син шарф, каквато носеше по време на сватбата си, посочва Асошиейтед прес.

Кралицата навърши 85 години на 21 април, но официално годишнината й се отбелязва през втората събота на месец юни, когато времето е по-топло.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase