Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Редовното отбиване в кръчмата всъщност е полезно, стига човек да се ограничава до две бири или две чаши вино, съобщи в. "Дейли телеграф".

Алкохолът си остава един от основните причинители на чернодробните заболявания, но вредата произтича предимно от злоупотребата с него.

Честото, но умерено пиене намалява опасността от омазняване на черния дроб (стеатоза) с до 60 процента, а то причинява много болести.

То е препоръчително пред пълното въздържание и дори пред пиенето на съвсем малко алкохол от време на време, твърди доклад на Международния научен форум за изследване на алкохола.

Изследването е направено в Япония. То е обхванало 9885 мъже.

Резултатите показват, че омазняването на черния дроб е най-малко сред пиещите умерено. Допълнителни изследвания уточниха, че заболяването е свързано по-скоро с честотата, отколкото с количеството на изпития алкохол.

С най-нисък риск са хората, пиещи три до четири пъти малко алкохол за три седмици.

Затлъстяването има много по-голямо значение за омазняването на черния дроб от алкохола.

Предишни изследвания показаха, че злоупотребата с алкохол води до възпаление на чернодробните клетки, а умереното количество алкохол намалява възпалението. Прекаленото пиене може да влоши затлъстяването.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

бай Петко

преди 12 години

А сега да му жулниме по 3-4 ракйци со мезе за хубавата статия !

60

ники

преди 12 години

Абе вие нормални ли сте.Алкохола убива не само вас ,а и хората около вас макар и не по същия начин.Като искате да се самоубивате идете се гръмнете,но не карайте хората около вас да страдат.

59

ферит

преди 12 години

Велно е! Ако човек ис пийва слабооктанов алкохол но по малко е по-здрав от тия дето са въздържатели, защото например ракията е лекарство, но силният градус убива мозъка, ан е самата ракия. Ако е със слаб градус, тя е много полезна, защото си е от плодове. докато тия вносни сокове не ги знаем от какви екстракти са. В случая алкохола неутрализира и влиянието на токсините върху клетките на организма поради метилиеновата киселина и това убива доста бактерии и радиация. но прекали ли човек.... пиян.

fallback