Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Винаги тайно сме били убедени, че що се отнася до болката, жените са силният пол: и този факт може да се обясни от чисто физиологическа гледна точка: дамите „са програмирани“ да издържат повече на болка, най-малкото заради детеродната си функция.

Сега подозренията ни се оправдаха и научно от екип британски учени, но причината се оказа съвсем другаде.

Мъжете и жените се подготвят за болката и се справят с нея по съвсем различни начини, писа БТА, като се позова на Дейли Експрес.

Представителите на силния пол изразходват енергията си в страхове от болезнената процедура, докато жените обмислят начини как да се справят със ситуацията.

Откритието на специалисти от Института по неврогастроентерология в Лондон може да обясни защо дори мачовците треперят от страх, когато им предстои да отидат на зъболекар.

Въпреки широко разпространеното схващане, че еволюцията и раждането на деца са направили жените по-издръжливи на болка обаче, настоящето изследване не подкрепя това твърдение.

Когато са били подложени на мъчителен медицински тест, 16-те доброволки са изпитали същия дискомфорт, както и участвалите в проучването 16 мъже.

Направените мозъчни скенери са показали, че жените свързват болката с негативните емоции, което влияе върху начина, по който те я възприемат, съобщават и се справят с нея.

За разлика от представителките на нежния пол мъжете просто се опитват да избегнат болката.

Авторите на проучването смятат, че то ще помогне на лекарите по-добре да разберат как дългосрочната хронична болка засяга по различен начин мъжете и жените.

Изследването може да доведе до нови методи за лечение на хора със заболявания като например синдром на дразнимото черво.

Вижте още Lifestyle новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Коко Тайсънски

преди 12 години

Да,жените са с по-висок праг на болка...ама някой друг път.Жените са си слабия пол и това е,нито търпят повече на болка,нито на каквото и да било.Това да стои 2 часа при козметик не е геройство и търпене на болка.Идете в казарма да припадате на плаца с пълно бойно снаряжение,да ви малтретират и бият през ден,пък тогава ще говорим.Жена е станало синоним на болка и женски номера,от най-малкото викат и пищят от болка,а сега били по-силни от мъжете....АМАН.

56

аз

преди 13 години

Няма какво да се разисква. Жените издържат на какво ли не - от това да търпят тормоз, през раждането, жертването за семейството, та до това да издържат семейство. А мъжете са толкова страхливи, че се чудя как оцеляват /май само благодарение на жените/. Не се обиждайте, мъже - всяко правило си има изключения - има и много *** жени - "дупе знае две и двеста".

55

For The Men

преди 13 години

sorry za pravopisnite greshki po dolu barzah...

fallback