23-месечна бяла мечка. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Женска бяла мечка е изплувала 690 километра в търсене на лед в морето Бофорт /периферно море на Северния ледовит океан/. Пътят отнел на животното 9 дни – през цялото това време мечката плувала, без да спира.

Пътешествието на животното е било регистрирано от учени от Геоложката служба на САЩ, които два месеца са проследявали движението му, пише „Дейли телеграф“.

По време на 9-дневния си маратон мечката изгубила мечето си, което било на годинка и освен това отслабнала силно. 

Специалистите посочват, че досега не са се сблъсквали с подобно явление. Способността на белите мечки да преодоляват големи разстояния в търсене на храна досега беше известна на биолозите, но за това, че животното може да бъде в студена вода толкова дълго време и да показва такава издръжливост, те научават за първи път.

Според експертите белите мечки с всяка изминала година трябва да изминават все по-големи разстояния поради глобалното затопляне, което води до топене на ледовете.

От една страна фактът, че животните, както се оказва, са в състояние да изплуват стотици километри, вдъхва оптимизъм – тяхната издръжливост може да им помогне да се справят с недостига на ледове в моретата.

От друга страна обаче такива пътешествия са съпроводени с голяма загуба на енергия и могат да се отразят негативно на размножаването на мечките.

Белите мечки са най-големите сухоземни хищници от клас бозайници. Те достигат 3 метра дължина и тежат до един тон. Мечките са добри плувци и ловки ловци. Гъстата козина и подкожните мазнини ги защитават от студа и намокрянето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase