Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Студентите и професорите от отдела по общо и аерокосмическо машиностроене към Университета в Северна Каролина обясниха как Дядо Коледа успява да раздаде подаръци на децата за една нощ, да разбере кое от тях е било най-послушно и да знае какво точно да подари. Размишленията са публикувани на сайта на университета, а накратко за тях пише в. Los Angeles Times.

В рамките на проекта преподавателите приканили студентите си да предложат възможни обяснения на необикновените способности на белобрадия старец, които да се вписват в законите на съвременната физика. Необикновената скорост на доставката на подаръци се обяснява с изкривяване на пространство-времето, предсказано от общата теория на относителността на Айнщайн, обясняват студентите.

Елените, впрегнати в шейната на Дядо Коледа, не умеят да летят сами по себе си. На техния гръб са сложени компактни раници, които им дават реактивна тяга благодарение на реакцията на студения термоядрен синтез (в действителност учените не вярват, че такъв процес е възможен). С юздите белобрадият старец не само управлява посоката на движение на елените, но и контролира параметрите на работа на раниците.

Самата шейна има аеродинамична форма и е изработена от специална титанова сплав, която, от една страна, е достатъчно гъвкава, за да понася натоварвания при полет, а от друга – достатъчно твърда, за да може шейната може да се спуска върху покривите без риск да се счупи.

Шейната е покрита с наноконструирана изкуствена кожа, която силно намалява съпротивлението на въздуха. За да намери най-краткия път до някоя къща, пък Дядо Коледа използва лазерни сензори.

Старецът знае кое от децата заслужава подарък благодарение на антена, която улавя мозъчни импулси. Специален алгоритъм позволява да се преобразуват изпусканите от детския мозък сигнали. Показанията пък се предават в базата данни на бордовия компютър на шейната. Освен това за по-точна оценка на поведението на децата Дядо Коледа преглежда съобщенията, които те са оставили на места като Twitter и Facebook.

Накрая професорите и студентите стигнали до извода, че белобрадият старец не вози подаръците със себе си – те биха били прекалено много. Синтезът на поисканите от децата неща се осъществява на място – за основен материал за синтеза служи въглеродът, влизащ в състава на саждите.

Последният етап от доставките на Дядо Коледа се осъществява по старинен начин – той се спуска през комина в огнеупорен костюм, направен от полимери на халогенирани въглеводороди, пише Lenta.ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase