Снимка: Булфото

Побликувам и дискотирам. Партий и коалиций. Имам чувството, че е някаква мода – не минава ден, в който да не попадна на постинг във форум или коментар под статия без подобни грешки.

Бездна е – какво можеш да очакваш от читател в мрежата, който се вълнува от новините за изборния кодекс например, а след това оставя следния коментар под статия: Само глупости дискотират в тези партий. Същият читател гласува, избира депутати и президент, следи политическия дебат в републиката.

Още по темата

Преди три дни бяха оповестени резултатите от проучване в 179 български училища. 41% от учениците се намират под критичния минимум от знания и умения за четивност. 

26% от младежите признали, че в дома им има между 26 и 100 книги, а 20% – до 10 книги.

Светът отдавна е глобален, но ми е трудно да си представя как ще се ориентираш в него с 5 книги в библиотеката или харддиска. 

И не е старомодно – оказва се, че притежанието на книги ще е най-силният аргумент за принадлежността ти към бъдещия елит в страната. Част от онова малцинство, което се смее на побликуването и партийте. Защото никой вече не си купува „Брулени хълмове“, за да се покаже пред съседите, че е природен интелегент, както беше при соца.

Клайв Луис някога беше написал, че ние четем, за да узнаем, че не сме сами. Засега четем и сме по-скоро сами. Но дано не приближим онзи момент, в който всички ще се знаем поименно. 

_________________________

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase