Снимка: Булфото

През последните три години, обикновено през август, губя ден от отпуската си за разходка из Несебър. Това лято ми стигнаха само няколко часа, за да избягам от Стария град и да се върна на по-приятно място – един от плажовете на Слънчев бряг. 

Разходка из Несебър всъщност означава промъкване между сергии и подхвърляне на менюта за сръбска скара.

За наемане на стая в Несебър и дума не може да става. 

Ако искате спокойна почивка, бягство от лудницата или пълна анонимност, Равда е много по-добро място. Ако искате лудница, хедонизъм, алкохол до шест, Слънчев бряг е прекрасна алтернатива. 

Но не си губете времето в Несебър, античността отдавна е избледняла на фона на кичозните сувенири. Градска антропология, от която може да те заболи главата. 

А в детските си години мислех, че е най-красивият град.

България трябва да развива културен, не алкохолен туризъм. Позицията е на министъра на културата Вежди Рашидов, а поводът – страстите около събарянето на незаконни постройки в Стария Несебър.

Какво е Несебър в момента? Нито рак, нито риба. Нито култура, нито тотален комерс. Сергия на античности.

Не губете нощи в Несебър. Cacao beach е много по-забавно място. Поне знаеш какво искаш и какво получаваш.

На крачка от хотела в Слънчев бряг, в който бяхме миналото лято, продаваха легално дизайнерска дрога. Тотално отнасяне на главата за една вечер отнема около 25 евро. С алкохол – около 20. Слънчев бряг е посткомунистическият рай на Източна Европа. А Несебър какво е? Алтернативна културна дестинация? Друг път.

Несебър отблизо, в обектива на камерата, днес е гневен. Умален медиен макет на бъдещата туристическа република. Битка по вода и суша, палене на гуми пред портите на родния град, русото лице на протеста – 24-годишната Ивелина, "облякана в черно". 

От птичи поглед градът изглежда иначе. Тъжна гледка, която Cacao beach рано или късно ще покрие. 
_________________________

 "kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase