Снимка: БГНЕС

Докато Първанов полагаше основите на АБВ-то, в Киев тълпа полуголи активистки за пореден път привлече вниманието на световните медии. Тези момичета много добре ги знаете.

Вчера модерните феминистки от Фемен провалиха церемонията по откриването на Седмицата на иранската култура в Украйна. 

Каузата им е справедлива: срещу смъртното наказание в Иран, особено заради изневяра. 

Студентките от Фемен са феноменални – готови са да жертват дрехите си заради спряната топла вода в общежитията, посещението на Путин в Украйна (срещу руското влияние в бившите съветски републики), медийното клише, че страната им е предимно дестинация за секс туризъм.

С топлес акциите си няколко активистки на Фемен показват как граждански структури могат да стимулират дебат по политиките. 

За разлика от Първанов и неговите кръгли маси, на които рядко можеш да чуеш стимулиращи идеи.

Иначе и Фемен, и АБВ са граждански проекти. 

Даже има медиен сценарий, при който момичетата от алтернативата за украинско възраждане ще участват в парламентарните избори през 2012-а. Защо не? На практика Фемен реализират възраждане към архетипи на социалното – агресивните им демонстрации на голота „рестартират“ публичния дебат. Медийните сценарии за АБВ ги знаете. 

В момента в България ще са много по-полезни граждански проекти като Фемен, отколкото АБВ на Първанов, земеделеца Китов и червените кметове.

С едно изречение от АБВ-словото на президента обаче съм съгласен: Изисква се мъдрост и сила да признаеш ценностите, които се изповядват в различни части на политическия спектър.

Добре че словото му беше в София, а не в Киев.

 

_________________________

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase