Бени Андерсон и Бьорн Улвеус. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Звездите на ABBA Бени Андерсон и Бьорн Улвеус ще заведат дело срещу датската крайнодясна партия заради това, че е използвала хита им „Mamma Mia“ на предизборни митинги.

Младежката организация на Датската народна партия променила текста и заглавието на „Mamma Pia“ в чест на лидера им Пия Керсгор.

Антиимигрантската Датската народна партия е третата политическа сила в парламента на страната.

Бени Андерсон научил, че хитът им е използван на предизборни митинги, когато му се обадили от лява организация и го попитали дали подкрепя политиката на Датската народна партия.

Андерсон и Бьорн Улвеус наели адвокати и поискали партията да спре да използва песента.

„Първо, не може просто да пренаписваш песни както си искаш, и второ, искаме да разберат, че не желаем да подкрепяме тяхната партия“, коментира Андерсон, цитиран от ВВС.

„ABBA никога не е позволявала музиката й да се използва в политически контекст“.

Музикантите от ABBA не са първите, които имат неприятности с политическа партия. По време на президентската кампания в САЩ през 2008 година няколко изпълнители, включително Heart и Foo Fighters, се оплакаха, че Джон Маккейн и Сара Пейлин са използвали техни песни на предизборните си митинги, без да имат разрешение.

През 2009 година група музиканти от Великобритания протестираха, че законите за авторското право не им дават инструмент, с който да спрат крайнодясната Британска национална партия да продава албум с техни песни, за да се финансира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase