Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Десетгодишната Йелена Момчилов от село Желюша близо до Цариброд в Западните покрайнини, ученичка в ІV клас в основно училище „Христо Ботев“, „залепва“ предмети от различен материал на дланите си с помощта на някаква засега необяснима енергия.

Никой специалист не е установил точно за каква енергия става дума, а мнозина казват на майката на момиченцето Славица, че това е „дар от Бога“.

Йелена разказва, че на дланите си залепва монети, запалки, мобилни телефони, лъжици, вилици, химикалки, „в което самите ние се убедихме“, пише сръбският вестник „Ало“.

„Веднъж дори залепих малко столче от около половин килограм“, казва симпатичното и весело дете.

Йелена открила тази своя способност съвсем случайно, когато била на пет години.

„В детската градина гледах по телевизията някакво предаване, където едно дете залепваше монети на ръката си. Пробвах и аз и успях да направя същото“, обяснява Йелена.

Нейната учителка Славица Илиев казва, че в училището са малко привилегировани заради тази си ученичка.

„Йелена е изключително фино и възпитано момиче. Не се различава от останалите ученици. Много е емоционална, чувствителна, тиха, скромна. С една дума – съвсем нормално дете. Отлична ученичка е и когато започна първи клас, тя единствена можеше да чете като възрастен. Тогава се отличаваше с това“, казва учителката Илиев.

Майката на Йелена не крие, че е малко уплашена от всичко това.

„В нейните очи виждам като че е изпълнена от тази някаква енергия. Очите й тогава потъмняват, изглежда много вглъбена. Хората постоянно ни се обаждат, пишат ни писма и идват, искайки Йелена да помогне за лечението им. Тя е все още малка и няма да позволя това, докато не порасне и не видим за какво става дума“, казва грижовната майка.

Двете с дъщеря й живеят много скромно, от семейната пенсия, която Йелена е получила след смъртта на баща си.

„Когато съпругът ми почина, напуснах работа, за да се грижа за нея. Сега не работя никъде. Освен нея имам по-големи син и дъщеря, които живеят в Белград. Задлъжняла съм с над 3000 евро. Йелена е много скромна. Има стар компютър, а би искала да има по-хубав мобилен телефон“, казва майката Славица.

Сръбският вестник публикува призив за помощ и сметка в банка, на която онези, които искат, могат да преведат пари. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase