Миналата седмица македонската полиция откри голямо количество оръжие, складирано в бункери край границата в Косово.

При специализираната акция имаше и престрелка между пазачите на оръжието и специалните полицейски части.

Македонските медии съобщават, че нападателите са носели униформи на албанската Освободителна национална армия (участвала в конфликта в Македония през 2001-ва). 

Три дни след акцията на вътрешното министерство в редакциите на няколко албаноезични медии в Скопие беше получен e-mail с „комюнике на Сектора за информиране на Освободителната национална армия (ОНА)”.

Съобщението е подписано от неизвестния досега Арбен Селими и в него се посочва, че „войниците на ОНА са попаднали на засада от страна на въоръжените сили на славомакедонците”.

Странният e-mail на Арбен Селими, изпратен в навечерието на деветгодишнината от въоръжения конфликт в Македония, отново събуди страховете в бившата югославска република. Полицията в Скопие твърди, че следите на електронното съобщение водят към сървър в Швейцария – страната, в която преди 18 години беше основана Армията за освобождение на Косово.

Кой всъщност стои зад името Арбен Селими и виртуалната Освободителна национална армия? Потърсихме за разговор авторитетния политически анализатор Хисен Рамадани.

Рамадани е роден в тетовското село Пирок през 1933 година. Преди разпадането на Югославия той е дългогодишен висш функционер в ЦК на Съюза на комунистите на Македония и в ЦК на Съюза на комунистите на Югославия.

През 1991 година е един от участниците в срещата на албанските лидери в Стубичке топлице – форума, на който се поставя въпросът за създаване на Армията за освобождение на Косово.

След демократичните промени, от 1994 до 1998 г. Хисен Рамадани е депутат в македонския парламент. В момента Рамадани е един от най-уважаваните политолози в Македония. 

Как да тълкуваме виртуалното „Комюнике номер 1 на ОНА”, откъде може да идва подобно послание?

Преди всичко трябва да ви кажа, че и аз лично все още нямам информация за хората, които са съхранявали този арсенал от скрито оръжие на т.нар. Освободителна национална армия. А като не знаем това, не можем да имаме представа и предположения как се е стигнало до складирането на оръжие там, каква е целта за това складиране. Мисля, че всички версии все още са отворени.

Единият вариант може да бъде, че това са някои части от недоволни членове от Освободителната национална армия, които негодуват не само от политиката на македонците в Македония, но и от политиката на албанците, от политиката на онази част от албанците, която участва във властта. И може да бъде една въстанала група от частите на бившата Освободителна национална армия в Македония, а  може и от по-широко – от Косово. Това е едното предположение, но мисля, че ще е неточно, ако вземем предвид само него. 

Има и друго предположение – че правителството има някои цели с една такава режисирана постановка с въоръжена група и арсенал да се защити от всичките си неуспехи, които имаше досега, и във вътрешнополитически, и във външнополитически план. И да има едно прехвърляне на тежестта на кризата в този план – тук е най-лесно с албанците, тъй като македонците най-лесно биха го приели. И рейтингът на правителството да расте още повече, а народът да забрави за икономиката, външната политика, решаването на проблемите със съседите, евроатлантическите интеграции и т.н. Но трябва да кажа, че нямам доказателства нито за първото предположение, нито за второто. 

А защо имейлът на ОНА се появява точно в този момент?

Мисля, че сега е най-кондензираната политическата обстановка в Македония за поява на такова нещо. Сега се увеличаха провокациите от страна на правителството срещу интересите на албанците в Македония. Тези провокации в някои области дори престъпиха нормалните рамки и преминаха в един маниер, който показва, че вътре в правителството съществува един антиалбанизъм. А той приема тревожни форми.

Още по темата

И това може да бъде една от причините, която създава двете възможности, които споменах – за група от Освободителната национална армия, която e въстанала или за създаване на възможности правителството да пробута антиалбанизма и по този начин. 

Неотдавна Мендух Тачи, лидерът на влиятелната в Македония Демократична партия на албанците, заяви, че съществува сериозен риск от война. Има ли такава опасност за Македония или изказването на Тачи е само политическа риторика? 

Мисля, че сега условия за такъв конфликт няма, защото все още нещата не са в такава гореща точка между албанците и македонците. А от друга страна, международният фактор има голямо влияние и за албанците, и за македонците. И той указва контрол – с препоръки, консултации, с менаджиране и т.н. Така че засега няма опасност от някой конкретен конфликт. 

А такива случаи (с писмото на ОНА – б.р.) могат да дойдат от екстремни групи и от албанска, и от македонска страна. Защото и във властта, и в държавата имаме екстремни групи, които не съм сигурен, че всеки път могат да бъдат контролирани от правителството. И в полицията, и в специалните единици. Не съм сигурен, че всеки път всяка група в полицията е под контрол на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase