Няколко седмици  преди да прочетем мрачните шеги на европейската преса за танцувалните умения на бившия ни външен министър (Желева се отправя с танцова стъпка към изхода - Financial Times; тя има таланти, които заслужават по-голяма сцена от тази в Брюксел – New Europe), един сипматичен ексцентрик разпалено размахваше ръце в HARDtalk по ВВС News channel.

Иначе заядливият Стивън Сакър с мъка успяваше да отмъкне секунди за въпросите си към Славой Жижек – един от последните европейски философи-марксисти, който може да бъде вземан насериозно.

Казват, че ексцентричният словенец "използва масовата култура, за да обясни теорията на Жак Лакан, и теорията на Жак Лакан - за да обясни масовата култура".

Сред най-популярните клипове с негово участие в YouTube е сочна обида към вегетарианците. Жижек размахва показалец и обяснява: Дегенерати, дегенерати. До един ще ни превърнат в маймуни! 

В интервюто  си за HARDtalk словенецът задъхано обясни как комунизмът тотално се е провалил през 20 век, но бил приемлива алтернатива за 21-ви. А в последните секунди на разговора каза нещо забележително на водещия: Благодаря ви, че толерирахте ексцентричността ми.

Описвам в детайли рошавия Жижек, тъй като поведението му пред медиите загатва предел, в който поне трима наши министри се препъват, а един марксист в началото на 21 век преодолява с дипломация. Става дума за ексцентричността като персонален PR.

Първо беше Дянков с прослувата пица, която разгромените социалисти и пресата взеха на прицел (случайност - пицата беше за вегетарианци).

После танцът на Желева – твърде неубедителна в ексцентричното си решение да танцува в телевизионно шоу. Как да не последва закачката за по-голяма сцена?

Или Божидар Димитров. Един от първите му гафове като министър остана незабелязан в София, но дълго забавлява зрителите в Македония. Димитров беше приел в кабинета си телевизионния журналист Васко Ефтов, който има навика да прекъсва събеседниците си и да говори 3 пъти повече от тях.

Да спориш с Ефтов е ексцентризъм, колкото да опонираш на радиоточка. А Божидар Димитров отлично познава стила му, но все пак прие интервю. Резултатът – към края на разговора, видимо нервиран Димитров подкани македонския екип с думите: "Тръгвайте си, айде, тръгвайте си! Заради тебе сега няма да приемам нито една македонска телевизия!". След това Ефтов започна предаването си с тази "находка".

Започвайки с Жижек, в никакъв случай не искам да кажа, че комунизмът е алтернатива за 21 век. Идеята ми не прескача идеологии, а остава на танцовата площадка: знанието и талантът спасяват и обречени каузи. Поне пред медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase