Тези дни няколко мои приятели с различни професии – икономист, филоложка и физик, които нямат порочния навик да следят новините всеки ден и не се вълнуват особено от Лисабонския договор, ме потърсиха във Facebook със странна молба. Имам ли линк към място в мрежата, в което се пази пълен запис на изслушването на Румяна Желева в комисията по развитие на Европейския парламент?

Записът с Желева изглежда не само е скандален, но и интересен, щом новинарското му отразяване е недостатъчно. За първи път активни млади българи се вглеждат в детайли на политически казус, който не свършва на Гюешево или Калотина.

Ами пресата? Тази по принцип досадна европейска тематика, смътните институции и органи на ЕС изведнъж се преместиха на челните страници. В последните дни трудно ще откриете активен потребител в мрежата, който не се е информирал за Жозе Мануел Барозу, ЕНП, Зелените, ЕК, Йежи Бузек, Антония Първанова и т.н.

Вярно е, че докато четем реномираните европейски вестници за казуса "Желева", почервеняваме от срам. Само че този казус провокира и една малка позитивна промяна в  българския медиен контекст – Яне Янев, Марио Тагарински, Али Юзеиров, Инджи и новините на родния й език, Първанов и т.н. за седмица преминаха на втори план.

И на тяхно място - комисията по развитие на ЕП, Бузек и Барозу, ЕНП и Мартин Шулц.

Това не е Brave New World, дума да няма, но е по-сериозно от махленските разправии у нас, които приключват за 3 дни.

Между другото – Желева да благодари на президента Желю Желев. Защото в петъчната скопска преса неговото интервю в подкрепа на името "Република Македония" поне за кратко приглушава неприятните новини около слабото представяне на външната ни министърка.

Вниманието ми към западната ни съседка не е тенденциозно – там колегите от години имат навика да отразяват приоритетно лошите новини за България. Орденът, който ще получи Желю Желев от македонския президент Георге Иванов и нестандартната му за балканската логика позиция за кратко променя тона и в тамошната преса.

Но какъв ще е финалът на целия скандал около Желева? Очакваме развръзката до няколко часа. Една трета от новата ЕК трябваше да бъде съставена от жени и на Барозу ще му е трудно да пренебрегне този принцип.

Феминистките твърдят, че мъжете играят играта, а жените знаят резултата. Тъжното е, че тази игра започна в София, а ще завърши в Брюксел. И още от другия понеделник ще си проличи по вестникарските заглавия...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase