Снимка: Dnes.bg

Да очаква ли Македония дипломатически натиск от България, ще последват ли българите примера на гърците?

В Скопие този въпрос изглежда вълнува повече отделни журналистически кръгове, отколкото политическите централи.

Нервността в западната ни съседка е разбираема – и управлящи, и опозиция очакват решението на ЕС дали Македония ще получи дата за начало на преговори за присъединяване към съюза.

Според публикация на близкия до опозиционния Социалдемократически съюз на Македония "Утрински вестник" в момента българските власти притискат шведското председателство на ЕС, за да официализират проблемите, които съществуват между София и Скопие.

Според неофициалната информация на вестника София настоява подписаната през 1999 година от Иван Костов и Любчо Георгиевски Декларация за приятелство да бъде издигната на нивото на междудържавен договор.

В декларацията е записано, че двете страни нямат териториални претенции една към друга, както и че България признава македонския език, а Македония – българския.

Поне две новини от последните дни обаче би трябвало да разсеят дежурната мнителност, с която старите елити в Скопие гледат към София.

Първата: България ще подкрепи отпадането на визовия режим на ЕС за гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора на предстоящия Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, който ще се проведе в Брюксел на 30 ноември и 1 декември.

Втората: в интервю за "Гласът на Америка" министърът на външните работи Румяна Желева заяви:

България не изразява никаква позиция по въпроса за името, защото това е въпрос между Македония и Гърция. Това е билатерален въпрос. Ние поддържаме европейската перспектива за Македония, както и за целия регион.

И тук трябва да четем между вестникарските редове, тъй като медийното покритие на втората новина ще е много показателно за декемврийските страсти в Македония.

Ако пресата съвсем я премълчи, последният месец от годината може и да предвещава сантимент към миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase