Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

„Предразсъдъци в тревожни мащаби“ установява изследване на общественото мнение в ЕС, проведено в 8 държави от съюза.

Служители на Института за интердисциплинарно изучаване на конфликтите и насилието в Билефелд са интервюирали общо 1000 души във Великобритания, Франция, Германия, Италия, Холандия, Португалия, Полша и Унгария.

Оказва се, че всеки втори европеец (50,4%) е съгласен с твърдението, че „в страната му има твърде много пришълци“. Почти 55 на сто смятат, че ислямът е нетолерантна религия.

Стойностите в различните страни се различават значително. Например в Полша 27% смятат, че в страната им има твърде много имигранти, в Холандия делът им е 46%, а в Италия – 62,4 на сто.

Почти всеки четвърти (24,2%) е на мнение, че евреите имат „твърде голямо влияние“ в родината му.

Почти една трета (31,1%) споделят мнението, че има „естествена йерархия между бели и тъмнокожи“.

Освен това категорично мнозинство (60,2%) се застъпват за традиционното възприемане на ролите на половете и настояват  жените да приемат по-сериозно ролята си на майка и домакиня.

42,6% отхвърлят възможността за равни права за гей двойките и оценяват хомосексуалността като „неморална“.

Учените отбелязват като положително, че в шест от изследваните държави личният контакт с представител на едно от малцинствата – например имигрант, евреин или хомосексуалист, води до намаляване на предразсъдъците и по отношение на другите групи.

Според ръководителя на изследването – социологът Андреас Цек, „колкото по-религиозни се самоопределят анкетираните, толкова по-близо стоят до традиционната омраза към определени групи“.

Нивото на предразсъдъците е по-голямо при по-възрастните и по-ниско образованите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

123

menko0

преди 14 години

На Балканите положението става все по "мюсолманско" Албания източна държава на балканите може да се каже централно европейска 50 % от населението вярват във Алах .Косово 2/3 са Албанци според последните дани има ги във уикипедия а като се има и факта че *** и те стават лесно се маниполират,ме води до извода че ни водят към една нова Балканска война във която ще се делим на мюсулмани и християни и можеби със тежки последици като някоя нова автонома държава.

122

миротворец

преди 14 години

А феса на главата и "Аллах акбар",или главата на дръвника-това известно ли ти е ,бе ***!?

121

gandoni

преди 14 години

120 - 6 от мен - ами какво правим ние българите за нашата държава ? Колко джамии и символи издигнаха тук бившите ни ислямиски поробители ? Защо мълчим ? Колко пари и на кои са дадени за да търпим това ? Защо оплюха някои партии , които се опитаха да се противапоставят на на първоначалният ислямски план " Зелената змия " и после преиминован " Баязид 2" за съединяването на нашата югоисточна съседна държава с Албания през чужди територии , които трябва да станат част от империята им...?????

fallback