Близо 10 милиона зрители има уебсайт, който предава пряко от гнездото на двойка белоглави орли на Хорнби Айлънд, Западна Канада. Идеята хрумнала на 73-годишния Дъг Керик, който от 14 години наблюдавал птиците, виещи гнездо до дома му.

Преди 18 месеца на Дъг му хрумнало да сложи камера и да записва всичко по-интересно, което става в гнездото. По това време орлицата снесла две яйца, но едното изчезнало безследно.

След като показал аматьорския запис на биолози, те му предложили да сложи уеб камера на гнездото, за да могат и те да наблюдават развоя на събитията. Впоследствие сайтът, в който орлите могат да бъдат наблюдавани 24-часа в денонощието, започнал да се посещава от всякакви хора, а до момента над 100 милиона души са наблюдавали мътенето на яйцата.

Реакцията е невероятна”, признава пред в-к "Сън" Дъг Керик. “За да поемем натоварването на системата заради всички желаещи, сложихме 3 допълнителни сървъра”.

Специално правителството е дало разрешение на Дъг да постави уебкамерата по-близо до гнездото на птиците (на цели 35 метра височина), тъй като белоглавият орел е защитен вид на континента. Самата камера пък е поставена по време на годишната миграция на птиците, когато те са отсъствали от гнездото.

Миналата година всички наблюдавахм мътенето. Излюпиха се две птичета, но за съжаление нито едно не оцеля. Тази година ще стискаме палци за по-добър късмет”, обяснява г-н Керик.

Виж какво става в гнездото тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase