Sony и Samsung са най-използваните фотоапарати от българските потребители според проучване на сайта за авторски и семейни снимки Snimka.bg, съобщи проджект мениджърът на сайта Петър Китов. В анкетата са дали мнението си 1903 души.

Двете водещи марки фотоапарати се ползват от по 17% от потребителите на Snimka.bg, които са близо 400 000 месечно, правещи 11,5 млн. разглеждания на снимки на месец.      

Canon е марка номер три с 13% от предпочитанията на потребителите, следва Olympus с 10% от гласовете. HP, Kodak и Panasonic ползват по 5% от потребителите, а с по 4% дял са марките Pentax и Praktica. 

В проучването са били предложени за избори 27-те най-известни марки фотоапарати, като едва 4% от потребителите не са успели да намерят своя фотоапарат сред изброените.

По думите на Китов употребата на цифровите фотоапарати надделява над класическите им събратя както в световен мащаб, така и у нас, като цените им стават все по-достъпни. Сайтовете за любителски фотографии пък дават възможност за бързо и лесно създаване на лични виртуални фотоалбуми, които могат да бъдат изпращани на близките ни хора, независимо къде се намират те.

Подробни резултати от проучването можете да видите тук. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase