Английската кралица Елизабет II, чиито поданици празнуваха в петък 80-годишнината й, ще чества отново рождения си ден през юни, съобщи АФП.

Кралицата на Великобритания всяка година има по два рождени дни – първият – истинският, на 21 април и официалният, организиран поради неблагоприятните метеорологични условия през пролетта, състоящ се в една от първите три седмици на месец юни.

Традицията на двойното празнуване е въведена от крал Едуард VII в началото на XX век. Той е роден на 9 декември (1841 г.), но решил, че ще е много по-приятно да празнува рождените си дни на открито през някой от топлите месеци от следващата година.

Бащата на настоящата кралица на Острова, крал Джордж VI, също е роден през декември и идеята за двойното честване му допаднала много. Елизабет II е продължила кралската традиция.

Вероятно, когато престолонаследникът принц Чарлз, появил се на бял свят през ноември, се възкачи на трона, той също ще чества два пъти рождения си ден.

Обикновено „истинският” рожден ден на кралицата бива честван в тесен семеен кръг, а официалният се организира в една от първите три седмици на месец юни, когато има военен парад. Тази година обаче поради кръглата годишнина на английската кралица и двете тържества са споделени с поданиците.

Официалният рожден ден на Елизабет II тази година ще се състои на 17 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase