Собственичка на 220 декара в Калифорния ще си направи дом от Боинг 747, съобщи АФП.

Богатата Франси Риуалд си мечтаела да живее в екологична къща с меки обли извивки, без ръбове. Обърнала се към архитект, който я посъветвал да се спре на Боинг 747.

„Тук не става дума да поставим самолета по средата на терена и тя да заживее в него”, обясни архитектът Дейвид Херц. Проектът му за „къща-крило” е доста по-амбициозен.

В началото той възнамерявал да разреже самолета по дължина и да постави самоподържащ се покрив, чийто опори да са сведени до минимум, за да не пречат прекрасната гледка към Тихия океан. В последствие обаче решил, че конструкцията ще бъде доста неустойчива. Не след дълго му хрумнала интересна идея – да отреже муцуната на самолета и да я обърне перпендикулярно на земята. Това и останал последният проект на необичайната екологична къща.

По план муцуната на дългия 70 метра самолет ще бъде разделена на етажи, като най-предната й част ще се превърне в салон, където гордата собственичка да приема гостите си. Пилотската кабина ще е място за релакс. Илюминаторите ще придават особена атмосфера на стаите и ще осигуряват нужната светлина. Алуминият пък ще бъде матиран, за да може да се впише добре в околната среда.

Къщата е така замислена, че да пести електроенергия и вода със специфичните си климатична система, както и със специалния метод за събиране и пречистване на дъждовната вода.

Пред осъществяването на амбициозния проект все още стоят някои бюрократични спънки, но ако всичко върви по план, „строителството” ще започне през идния юни.

Най-големи изисквания са поставили от администрацията на гражданската авиация. Служителите са задължили канадката да предвиди знак, виждащ се от въздух, който да предупреждава прелитащите самолети, че „къщата-крило” не е аварийно приземила се машина.

 

 

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase