Съдия от Манхатан отхвърли жалбата на нюйоркчани, които протестират срещу забраната да танцуват свободно в барове, ресторанти и клубове в града, съобщи АФП.

Група аматьори и преподаватели по танци се оплакаха пред Върховният съд на САЩ срещу общинския закон, който забранява на клиентите да танцуват в заведения без лиценз „кабаре”. Според тях този закон е антиконституционен, тъй като ограничава правото на свободно изразяване.

Съдията Майкъл Столман отхвърли аргументите им във вторник, като обясни, че танцуването не е част от защитените от американската конституция свободи.

„Ако съответните заведения привличат повече клиенти само защото позволяват да се танцува в тях, то струпването на посетителите ще доведе до задръствания и вдигане на шум”, обясни съдията.

Общинските власти потвърдиха, че основната цел на забраната е да се предпазят жилищните кварталите от шума на кабаретата.

„Дойде времето да се позволи на нюйоркчани да танцуват! Време е да променим този аспект от живота на нюйоркчани, който е насочен против свободата и удоволствието”, каза в пледоарията си адвокатът Норман Сигъл.

 

 

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase