Двойка птици от световно застрашения вид морски орел са видели в резервата "Сребърна" експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе, съобщиха от инспекцията.

Птици от този вид са наблюдавани и през миналата година и това дава основание на специалистите да предполагат, че те ще започнат трайно да гнездят в района.

Морските орли са обитавали в миналото поречието на Дунав, но пресушаването на влажните зони, изсичането на естествените заливни гори по дунавските острови и човешкото присъствие в подходящите за птиците райони са ги прокудили.

В Световната червена книга морският орел е вписан в категория "нисък риск".

В европейски мащаб видът е оценен като "рядък", а според класификацията на BirdLife International се причислява към категория от птици с неблагоприятен природен статус. Включен е и в Директивата за дивите птици на ЕС, във Вашингтонската, Бонската и Бернската конвенции.

Морският орел е включен и в националната Червена книга на България като "застрашен вид", показва справка от РИОСВ в Русе.

Утре осем диви птици, излекувани в центъра за рехабилитация и размножаване на редки видове към сдружението "Зелени Балкани" в Стара Загора, ще бъдат пуснати в резервата "Сребърна".

Природозащитната акция се осъществява със съдействието на областната управителка на Силистра Светлана Великова. В резервата ще бъдат заселени един къдроглав и два розови пеликана, една сива чапла и четири неми лебеда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase