Повече от 1500 мъже и жени във венецуелската столица Каракас решиха да се съблекат в името на изкуството, съобщи ВВС. Доброволците позираха на ню-йоркския фотограф Спенсър Туник.

Изпълнявайки указанията му по високоговорителя, те създадоха своеобразна човешка мозайка пред паметника на националния герой Симон Боливар.

Венецуелци от всички възрасти се събраха на площада още преди изгрев слънце. Туник заяви, че е избрал това място, защото в него прекрасно се съчетават красотата и организираният хаос.

Подобен род фотосесии се проведоха във Франция, Великобритания, Белгия, Испания и Бразилия, също и в САЩ. Туник се занимава с това от 1992 година.

„Който е все още с дрехи, веднага да ги махне!“ - изкрещя Туник още в началото на снимките. В продължение на два часа доброволците трябвало да позират в доста неудобни пози на асфалта.

Около 8000 души са изразили желание да вземат участие в снимките, но се събрали само 1500.

Фотографът е обещал на всеки участник по една от „живите снимки“.

„Няма да кажа на мама за това, докато не получа екземпляр от снимките. Тя ще помисли, че съм откачила“ - каза 35-годишната Хосефа Мария Брисено.

Най–масовата фотосесия на Туник се проведе в Барселона през 2003 година, където 7000 доброволци хвърлиха дрехите от себе си, за да бъдат увековечени от камерата.

Затова пък в родината си, в САЩ, Туник не веднъж е попадал в ареста в процеса на създаване на творбите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase