Нов вид риба с произход от Източна Азия е открита в акваторията на река Дунав, съобщи Милен Василев, научен сътрудник от Института по зоология към БАН.

Откритието е направено вчера при уловени попчета от екип от учени, които изследват появата на нови видове риба в поречието на Дунав. Новият вид риба се нарича "Перкотос глени" и се среща за първи път в река Дунав. Най-вероятно е разпространена чрез аквариум. Такъв вид риба има открита в Словакия, както и в някои от притоците на река Тиса, уточни Василев.

Тя е плевелна риба, която изяжда хайвера на ценните стопански риби като шаран и толостолоб, и не е обект на промишлен риболов.

Експедиция от седем души, в която участват учени от Чехия и Словакия, ще изследва водите на река Дунав във видинска област през следващите 10 дни, уточни Василев.

Програмата, по която работят съвместно български и чешки учени, се финансира от Чешката академия на науките и целта й е да изучат биологията и екологията на попчетата и паразитите по поречието на река Дунав, уточни Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase