Френската легенда в света на модата Кристиан Диор щеше да навърши 100 години през 2005 г.

Стогодишнината от рождението на великия моделиер, който преобърна представата за мода в средата на 20 век ще бъде отбелязана с редица тържества от 15 май до 25 септември, които ще се състоят в родния му град Гранвил, в къщата, в която е израснал, станала по-късно музей, съобщава Tialoto.bg.

Празненствата ще се проведат на това място, защото дизайнерът е бил много привързан към къщата и градината и цялото му детство е преминало тук.

Време е да се върнем назад, за да можем да разберем по-добре защо името на Кристиан Диор е едно от големите имена в модата. През краткия си живот той промени завинаги понятието за лукс, промени цяла Франция.”, каза пред медиите Сидни Толедано, един от президентите на фирмата Кристиан Диор.

Роден на 21 януари 1905, бъдещият дизайенр е работел първо като галерист, бил е близък с художници и музиканти като Франсис Пулен, Анри Соге и Кристиан Берар. Модната си къща Диор открива на 8 октомври 1946, когато е на 41 години, с помощта на индустриалеца Марсел Бусак. Диор умира от сърдечен удар на 24 октомври 1957.

Още първата му колекция за сезон пролет-лято 1947 има небивал успех. Моделите, които представя са абсолютно противоположни на тогавашната мода. Момичетата на Диор са с тесни талии, голям бюст и много дълги поли, които контрастират с късите поли, модерни по онова време. Разточителството на платове скандализира следвоенна Франция, която все още страда от ограниченията на войната.

Първият шифач на Диор е не кой да е, а самият Пиер Карден, който казва: “От него научих какво е елегантност. Ако го нямаша Диор, аз нямаша да бъда Пиер Карден”.

Карден си спомня и за първото медийно представяне през февруари 1947 и за жените, които “се тълпят в модната къща и на които Кристиан върна желанието да живеят, да се обличат.” “Напуснах го с много съжаление, но тогава имах амбицията да направя моя собствена модна къща”, завършва Пиер Карден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase