Снимка: Titan Doors
fallback

Общ преглед

Вътрешните врати, поставени на определени места в дома, могат да го направят визуално по-голям. Но когато планираме промени в дома, рядко се замисляме, че интериорните врати могат да преобразят напълно облика му и да го направят много по-красив и функционален. Споделяме няколко полезни съвета от специалистите на Titan Doors.

Избора за цвят на вратите - ненатрапчиви светли цветове като светло дърво, бели крила или остъкление са подходяща неутрална цветова схема, подходящи за повечето интериори. Освен това светлината, влизаща от прозорците, ще се отразява от вратата и ще бъде погълната от стените. За още по-добър ефект можете да боядисате стените и вътрешната врата в един и същи светъл нюанс.

Вратата има отношение към визуалното уголемяване на стаята. Добър избор е вътрешната врата да води в друга стая, а не директно в антрето - например вратата на дневната да води към кухнята или към трапезарията. Така се създава илюзията за дълбока перспектива, която пък дава усещане за повече широчина.

Обмислете добре преди да налагате промени, тъй като интериорната врата може да има и обратния ефект - да направи така, че пространството да изглежда по-малко. Понякога твърде много врати, които водят до коридора, създават усещане за изключително тясно и малко помещение.

В някои случаи, впечатлението е дори, че пространството е много по-малко, отколкото е то в действителност. Можете да избегнете този неприятен ефект, като премахнете колкото е възможно повече от тези врати. Друг вариант е да заложите на декоративна арка, вместо вътрешна врата.

Не бива да забравяме и за облика на спалнята. Изберете врата с атрактивен дизайн в съответствие с интериора на помещението.

Към основните фактори при избора на интериорна врата за спалнята трябва да вземете предвид различните видове врати и те се различават помежду си по начина на употреба.

Първи са класическите врати с едно крило, които се отварят навън или навътре, друг тип са врати тип "летящо крило“, които помагат, когато ръцете ви са заети, такива, които се плъзгат (пързалящи врати), както и сгъваеми (тип хармоника).

Плъзгащата врата може да се монтира в по-тесни спални, които имат сравнително широка стена. По този начин вратата може изцяло да се скрие зад стената и да разшири пространството, съединявайки спалнята и съседната стая. Тези врати са изключително популярни за спалните в азиатски стил в Япония, Китай и Корея.

Този модел интериорни врати са минималистични, практични и дават добри възможности за разнообразен дизайн на модела, но ако интериорът не позволява, монтажът им става по-труден.

Важно е и да определите накъде ще се отваря вратата.

Според фъншуй вратата трябва да се отваря навътре, към помещението. Така според източната философия вие показвате гостоприемство. Разбира се, вратата на спалнята ви трябва на първо място да е удобна за вас и да е съобразена с особеностите на интериора.

Друго решение, което ще трябва да вземете, е, от коя страна да се намира дръжката на вратата – отляво или отдясно на крилото. Тези два фактора зависят както от начина, по който сте свикнали да са вратите в дома ви, така и от начина на разположение на мебелите в спалнята ви. Те трябва да са поставени така, че да има достатъчно място вратата да се отваря спокойно, без крилото да се удря в обзавеждането.

Когато избирате бъдещия си дом или преди да започнете ремонт, помислете как можете да използвате интериорните врати по подходящ начин, така че да вземете максимума от разположението на стаите и наличната светлина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Христо

преди 6 години

вратата на снимка 3 е най-практична за вътре

fallback