fallback

Общ преглед

След като ремонтирахме и боядисахме, може би е време за още една малка, но пък доста важна стъпка за красотата на дома – цветята. Някои хора обичат домът им да е пълен с такива растения, други ги ненавиждат, но все пак няколко саксии, поставени на правилното място, определено дават доста по-свеж вид на вашия дом или тераса.

Затова ние от Месец на ремонтите ще ви дадем идеи за няколко добре познати у нас цветя, а още повече идеи може да намерите в следващата ни галерия.

Здравецът – едно от най-любимите градински цветя у нас, лесно може да бъде отгледано и в саксия на терасата. То е издръжливо многогодишно растение, което обича слънцето и сравнително издържа на студа през зимата. И все пак най-добре е зимата да го приберете на по-топло, като температура от сорта на 8 градуса е напълно достатъчна за него. Ако в даден момент започне да пожълтява и листата му да падат не се страхувайте – това е нормален процес и когато му дойде времето той отново ще "тръгне".

Фикусът е една от класиките в българския дом. Той е издръжлив и не се нуждае от толкова много грижи, но се нуждае от много светлина. Не бива и да се прекалява с поливането. Не забравяйте, че поливането трябва да се осъществява едва когато пръстта е напълно суха.

Кактусът също е изключително популярно растение за дома, макар и да не е съвсем типично за нашите ширини. В последно време обаче все повече се твърди, че е добре да имате кактус на работното място до компютъра. Иначе няма да ви изненадаме като ви кажем, че кактусите обичат слънчеви места и рядкото поливане. Ако ще са в дома ви, е добре да са на южен  прозорец така, че да са максимално огряти от слънцето. Зимата поливането трябва да е изключително рядко – един пък на 20-тина дни.

Дифенбахията е друго популярно цвете, на което може да заложите. За нея е важно да се знае, че е силно застрашена от измръзване, така че не бива да пропускате момента есента да я приберете на топло докато е време. Мушкатата и здравецът може да издържат на първия студ, но дифенбахията – не. Видовете с по-светли листа обичат непряката светлина, докато тези с по-тъмни предпочитат сенчестите места.

Мушкатата са още едно класическо българско цвете, което е изключително лесно за гледане и размножаване. Българското му име е наистина доста простичко – идва от мушкане, защото просто трябва да откъснеш клонче и да го мушнеш в почвата и то само се прихваща. Което доказва и колко лесно се гледа и защо е толкова популярно. Изключително подходящо растение за градина или балкон, което цъфти непрекъснато през цялото лято. Поливат се обилно в периода на растеж и цъфтеж, но почвата трябва да е добре дренирана, за да не задържа вода и да се стигне до загниване. През зимата просто трябва да ги приберете на тъмно и не чак толкова студено място. Когато времето отново се стопли, просто ги поливайте редовно и те отново ще красят вашата градина.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 6 години

Има много отровни така, че може и без тях.

fallback