Общ преглед

И добре да живее човек идва времето за ремонт на банята. Какви плочки, каква душ кабина, въпросите са безкрай. И разбира се - цветът на банята. Традиционното бяло и синьо отдавна не властва в интериора на банята, а изборите вече са безкрай.

Можете да се спрете на топли и земни цветове, които освен че внасят уют в дома, могат да направят помещението да изглежда по-светло и просторно.

Ако пък искате по-весели и слънчеви цветове можете да заложите на зелено, жълто и оранжево без да губите от обема на помещението.

Може пък да сте по-дръзки, да ви се експериментира или пък просто да искате тъмни цветове в банята. Тогава е добре да предвидите, че тъмните и наситени цветове смаляват помещението. Ако все пак заложите на тъмните и драматични цветове е хубаво да ги комбинирате със светли цветове, като предобладаващият цвят е редно да бъде по-светлият, а тъмният да е като акцент.

И най-вече: ако сте от късметлиите и имате достатъчно голяма баня с големи прозорци и естествена светлина - вие сте на ход! Тъмно, ярко, драматично - развържете въображението си!

Ето и някои съвети за цветовете в интериора на банята от "Хикови"

Червеният цвят предизвиква усещане за интимност и комфорт. Той придава индивидуален стил на банята, изразявайки личните Ви емоции. При прекомерна употреба на червено в помещението, то може дори да изнерви и раздразни. Този цвят не е типичен за баня и рядко ще го срещнем в интериора като основен цвят. Използва се за подчертаване и акцентиране върху определени елементи. Ако пък желаете да използвате червеното като основен цвят в банята, е препоръчително да го неутрализирате с някой по-светъл нюанс. Червеният цвят в една баня е подходящ за комбинация с бяло и черно.

Ако червеното ви е твърде драматично, спрете се на кафяво. създава усещане за спокойствие и внася уют и комфорт в помещението. В интериора на банята – най-успешно се комбинира с бежово и кремаво.

Търсите топлота и уют? Оранжевото е вашият избор! Във вашата баня можете да комбинирате оранжевия цвят с бяло или с различен нюанс на оранжево. В модерните бани е често срещан в комбинация с зелено и/ или черно, но тази комбинация налага много внимателен избор на допълнителните елементи. Оранжевото е много подходящ цвят за постигане на топлите цветни нюанси, които внасят динамика и оптимизъм в банята.

Твърди се, че жълтият цвят стимулира мозъка да работи по-добре. Жълтото създава пространство, чистота и светлина. То символизира слънчевата светлина и е източник на жизнена сила. В сериите за баня – жълтото обикновено се комбинира с по-бледо жълто или бяло. Банята в жълто е свежо и нестандартно решение за всеки дом, но на някои яркостта на този цвят може да им дойде малко в повече.  За да омекотите ефекта от жълтото, изберете други 2 основни цвята, а него използвайте за акцент.

Синьото - цвета на небето и водата. Предразполага към спокойствие, хармония и удохотвореност, потапя ни в атмосфера, освободена от напрежение и конфликти. Ако сте решили да обзаведете банята си в син цвят, Ви препоръчваме да използвате синия цвят по-скоро като акцент и да го комбинирате с бяло.
 
Спокойствие и ведрост може да внесе зеленото. Неговото присъствие носи свежест, спокойствие, а на моменти дори усещане за разкош. Красотата на този цвят се крие в голямото разнообразие от тонове. Ето защо зеленото е много подходящо за почти всеки стил в банята: съвременен, минималистичен, винтидж или провинциален. Освен това човек може да използва различни по наситеност оттенъци – нещо, което позволява безпроблемно да се премине от спокойна, ненатрапчива визия към по-дързък стил. Нюанси като резеда и лайм дори внасят малко неонов блясък в банята, като при това го правят със замах. Все пак не бива да забравяте, че колкото по-ярък е нюансът на зеленото, толкова по-спорадично трябва да се използва той, за да се постигне максимален ефект.
 
Лилавото не е най-популярният цвят за решение в банята, но точно там то може да създаде истинска „кралска” атмосфера. Лилавото е за творческите натури, за тези, които са страстни, любвеобилни и авантюристи по душа. На пазара могат да се открият плочки в различни лилави нюанси. Класическа комбинация за стените е бяло и лилаво. Дизайнерски предложения са също плочките, изобразяващи цветя – люляк, лале, гербер и орхидея.

Женственост, нежност, радост... Да, точно така - розовото ще внесе тези усещания в банята! Розовото е романтичен цвят, който придава топлина в банята. Добре се комбинира с неутрални цветове. Светлото, пастелено розово прекрасно се слива с меките керамични линии и дървените аксесоари, като създава неповторим и изтънчен интериор.

Време е за класика и елегантност. Бялото - традиционно и съвременно  позволява изключителна гъвкавост при декорацията. Изцяло бялата баня може да ви се стори студена и дори неуютна. Ако белият цвят е основен в банята Ви, трябва много да внимавате за нюансите, тъй като те могат да бъдат много различни – от студено синьо до кремаво, а дори и жълтеникаво, а комбинацията на студен и топъл бял цвят може да създаде неприятно впечатление на случайност и хаотичност.

Черният цвят за плочки, в съчетание с бяло говори за стил и елегантност. Този цвят рядко доминира в банята, често е допълнителен и подчертава различните елементи от интериора, като му придава класическа елегантност. Най-често срещаната комбинация е черно с бяло.Струва си да освежим графичния интериор като въведем допълнителни ярки цветове за повече авангардност. Черното трябва да се използва внимателно, особено в малки помещения, тъй като оптически намалява помещението, а също така може да създаде и подтискащо впечатление.

имат семпло цветово оформление в неутрални тонове като бежово, сиво, бяло и др, без много аксесоари, минимално използване на предмети и мебели - това е минимализмът!  Не случайно девизът на стила “колкото по-малко, толкова по-добре”. Всеки минималистичен интериорен дизайн изглежда удобен, модерен и изискан.

Искате да внесете винтидж усещане в банята? Заложете на дървена облицовка на пода и стените. Най-подходящо за пода на банята е да изберем гранитогрес имитиращ дървесна текстура. За стените може да се използва фаянс с лек синьо – зелен оттенък. От голямо значение е мивката, на която ще се спрем – мивка с широко правоъгълно корито, чиято основа изглежда като антична колона. Ваната е най-очевидния елемент в този тип обзавеждане. Изберете класическа форма вана с крачета. Изберете 2 или 3 допълващи нюанса и нека само те присъстват в обзавеждането на  банята като основните мебели е най-добре да бъдат в бяло /със застарен ефект/

Съвременният стил е за вас ако харесвате естествените камъни или плочки гранитогрес с текстура на дърво, мрамор, гранит, оникс и други.

Грубо обработени естествени материали, строг облик, лаконичен декор - рустикът ще създаде уют и топлина в дома.

Направихте ли своят избор?

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ