Общ преглед

Ремонтът на банята е един от най-тежките и най-неприятните дейности в дома. А и един от най-скъпите. Затова често той се отлага до последния възможен момент, често дори той се предприема едва когато проблемите в банята станат нетърпими. А не трябва да е така, защото така излиза доста по-скъпо. А и може да създаде доста проблеми на съседите.

Ако ще ремонтирате банята, задължително започнете с подмяна на старите тръби. Безспорно един от най-неприятните проблеми, които могат да се появят във всеки дом, са свързани теч, спукана тръба или запушен канал. Точно проблемите във ВиК инсталацията не търпят никакво отлагане, защото могат да доведат до сериозни материални щети във вашия дом. Така че щом така или иначе ще къртите в банята, не пропускайте този момент.

Основен момент в ремонта на ВиК инсталацията е подмяната на ВиК щранговете. Тя е свързана с подмяна на всяка тръба, кран и връзка, защото те са важни и водещи части във всяка водопроводна система на всеки един дом. Точно от тях зависи ежедневната и безаварийна експлоатация. Излишно е да казваме, че периодичната профилактика и подмяната на старите вертикалните и/или хоризонтални тръби, заедно с щранговете, предпазва от загуба на вода, а течовете ще изчезнат като проблем за вас и за вашите съседи.

Един от основните моменти в смяната на вашата ВиК инсталация е старите метални тръби да бъдат демонтирани и извадени от стените, след което да бъдат поставени нови тръби от полипропилен. Тази операция касае не само водопроводните, но и за канализационните тръби. Важно е да се отбележи, че дори и да ви изглеждат в добро състояние, старите метални тръби  е добре да се заменят с нови от полипропилен. Тези тръби на практика не корозират, дава им се живот от над 50 години, при това те могат да издържат при екстремни условия – температура на водата 70 °С и налягане 10 bar. Освен всичко казано дотук трябва да отбележим, че полипропиленът е значително по-лош проводник на топлина в сравнение със стоманата, поради което топлинните загуби от тръбопровода са значително по-малки.

След като мине този етап от ремонта е време и за другите промени в банята – като например да поставите душ кабина или вана, или нова тоалетна чиния. Точно това е моментът, в който трябва да съобразите тяхното място в бъдещата ви баня. При изграждането на вашата нова ВиК инсталация може да помислите и за поставяне на допълнителни филтри за пречистване на водата.

Разбира се много хора (особено живеещите в новото строителство) имат съществен проблем – банята им е малка. Това изисква да се пресметне добре всеки сантиметър от нея, за да остане достатъчно пространство. Затова ако сте на бойлер, най-добре поставете хоризонтален бойлер, който да се сложи високо на някоя от стените. Така пестите значително място, което е изключително ценно при малките бани.

И разбира се накрая, колкото и да не ви се иска, не забравяйте водомерите! При техния монтаж също има важни правила, които трябва да се спазват. Ако не го сторите рискувате той да отчита неточно или дори съвсем да спре да работи. Най-важно е водомерът да бъде защитен с кранове, преди и след него, които да са уплътнени с пръстени и филтри за груби и фини частици.

И докато ремонтираш банята не забравяй да снимаш! Защото "Месец на ремонтите" в Dnes.bg ти е подготвило страхотни награди!

А в следващата галерия може да се насладиш на няколко свежи идеи за новата баня.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase