Снимка: flickr

Разкъртихме, ремонтирахме, "разширихме" дома, сложихме дограма, боядисахме, положихме подовите настилки, харесахме мебелите, но нещо забравихме... осветлението.

Осветлението е един от ключовите елементи, които превръщат къщата ни в уютен дом. Доброто осветление предразполага към спокойствие и сигурност, създава комфорт.

Често обаче се допускат грешки както при избора на осветителни тела, така и при разполагането, и дори при монтажа им.

Съвети:

Съобразете основното осветление с размерите на помещението и с височината на тавана. Препоръчваме ви меката жълта светлина. Тя създава уют и спокойствие. Бялата и синята светлина не са подходящи за домашна обстановка.

Помислете добре колко ключа за контрол на осветлението трябва да поставите във всяко помещение. Например в коридора е удачно да имате два ключа – в двата му края. Може би подобно решение е подходящо и за спалнята, където можете да монтирате втори ключ в близост до леглото (спалнята).

Ако желаете да направите нещо по-нестандартно, използвайте гипсокартон. Ако пък нямате опит, потърсете съдействието на професионалисти.

Би било добре основното осветление да се комбинира с второстепенни източници. Можем да осветим всяка стая със стандартна таванна лампа, но много по-добро решение би било добре балансираната комбинация от таванна лампа или полилей с нощни или стенни лампи.

Не пропускайте да поставите работното осветление в кухнята. Обикновено за целта се ползват луминесцентни лампи или лунички, монтирани под шкафове и рафтове.

Декоративното осветление в кухнята пък подчертава излъчването на конкретни елементи от декорацията или обзавеждането. В много случаи подобно осветление липсва и бива пренебрегвано от хората, но то е важно.

Смяната на всички крушки в дома ни наведнъж може да се окаже доста скъпо начинание, но преминавайки от крушки с нажежаема жичка към флуоресцентни, разходите ни за осветление ще паднат с 80%.

Флуоресцентните крушки се изплащат за 6 месеца, а времето им на живот е доста по-голямо от това на обикновените.

Ето и две идеи за пестене на електроенергия:

- когато излизате от стаята, изключете осветлението;

- използвайте максимално дневната светлина. Колко по-късно през деня включим осветлението, толкова повече електроенергия спестяваме. За да използваме още по-ефективно дневната светлина, подредете по подходящ начин мебелите в стаята.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase