Снимка: YTONG

Често се налага преграждането на дадено помещение или обособяването на нова стая в жилището. Има няколко начина за това – гипскартон, керамични тухли или блокчета за зидария от клетъчен бетон. Ако искате да не натоварвате допълнително конструкцията, да сте сигурни, че ще можете да закрепите и по-тежки шкафове на стената и да се справите лесно и бързо, можете да заложите на блокчетата YTONG. Не е нужно да сте майстор с дългогодишен опит, за да се справите с тази задача и сам, достатъчно е да следвате стъпките за работа. 

Дебелината на стената се определя от функциите, които тя ще изпълнява. За оптимална шумоизолация и комфорт се препоръчва използването на по-тежък клетъчен бетон с плътност 700 kg/m3 и дебелина от поне 15 см. В зависимост от размера на стената можете да изчислите колко блокчета ще са ви необходими и така да избегнете купуването на излишни количества. (за 1 кв.м. са необходими 6-7 блокчета).

Подготовка

Преди да започнете зидането, трябва да направите в мащаб скица на идеята си. След това върху добре подравнения и почистен под се разчертава мястото на стената. Ако подът е неравен първият ред блокчета се полага върху цименто-пясъчен разтвор, а следващите - с помощта на лепилен разтвор. Той се нанася най-равномерно със специализираната назъбена лопатка YTONG, чиятo ширина отговаря на дебелината на блокчето.

Как да изградя преградна стена в дома

Отделните блокчета се подравняват вертикално и хоризонтално с помощта на верните ви помощници гумен чук, нивелир и мастар. Разминаването на вертикалните фуги е задължително. Препоръчва се разминаването да е половин блокче, в отделни случаи може и по-малко, но минимумът е 10 cm.

При всеки ред по хоризонталните и вертикалните фуги се поставя лепилен разтвор. Преди поставянето на следващия ред почистете обработената повърхност със суха метла или четка. Стената се укрепва към съществуващата конструкция поне през три реда зидария. Това може да стане с помощта на специални Г-образни скоби от неръждаема стомана или поцинкована стомана. 

Как да изградя преградна стена в дома

Ако се налага в стената да направите отвор за врата, използвайте готовите щурцове – съществено ще улесните работата си.

Как да изградя преградна стена в дома

Добре известни са отличните топлоизолационни качества на материала, което го превръща в отлично решение за изграждане на външни стени на жилищни сгради. Но освен за изграждане на стени в къщи, блокове, офиси, административни сгради, YTONG е незаменим и при реконструкции и ремонтни дейности, с него можете да реализирате оригинални интериорни решения в банята, кухнята или хола.

След като сте се убедили колко лесно можете да реализирате фантазиите си с YTONG, погледнете на www.ytong.bg и ще откриете следващите идеи – как да направите барбекю на двора, да обзидате ваната или дори да направите скулптура.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ