`
Снимка: БГНЕС

Вчера часовникът в Токио, който отброяваше дните до Олимпийските игри, показваше 122 дни до най-голямото спортно събитие. Днес той показва само датата и часа. Всичко се случи толкова бързо, че хората се спираха, за да направят снимка на часовника. Той ще започне отброяването отново, когато Международният Олимпийски комитет стигне до консенсус кога светът ще се е преборил с пандемията, за да се наслади максимално на Игрите.

Още по темата

Часове, след като премиерът Шиндзо Абе обяви, че Олимпийските игри ще се проведат най-рано през лятото на 2021 година, японците имаха смесени реакции относно решението.

Еми Хагино, медиен консултант, родена и израснала в столицата Токио, казава, че първоначално е приела, че отлагането е неизбежно, но след като това станало факт, тя се почувствала "страшно излъгана", тъй като това ще засегне бизнеса й.

"Родителите ми си спомнят как са гледали Олимпийските игри в Япония през 1964 г., така че вече са го преживели, но за мен щеше да е едно магическо преживяване - да гледам най-голямото спортно събитие със собствените си очи за първи път. Мога да изчакам още една година, но не и повече от това", казва Хагино пред The Guardian. 

Коичи Тератани, блогър в града Кабукичо - популярна дестинация сред китайските туристи, е категоричен, че отлагането е втори удар за местната икономика, която все още търпи финансовите последици от пандемията, причинена от COVID-19.

"Хотелите вече едва се справят заради отмяната на резервации. Така че несигурността пред по-малките бизнеси, които нямат достатъчно средства да се справят с тази буря, е още по-голяма", казва Тератани, който тъкмо пуска за печат 40 хил. копия от гид за Кабкичо - град с много барове, ресторанти и клубове, които да раздава по време на Олимпийските игри, когато бе обявено отлагането им.

"Ще мога да ги раздам и следващата година, въпреки че част от от информацията вече няма да е актуална", казва той.

Разочарованието, че спектакълът, който се планира вече 6 години, няма да се състои, е голямо. Но има и известна доза облекчение.

"Мисля, че правителството и Международният Олимпийски комитет нямаха друг избор, освен да отменят събитието, тъй като ако се бяха състояли без атлетите от целия свят, щеше да е катастрофално. Щеше и да е нечестно, ако някои атлети не можеха да се състезават, само заради ситуацията с коронавируса в държавите им", казва  Акино Йошихара, преводач, работещ в Киото.

Юджиро Накао, служител на компания в Токио, е съгласен, че отлагането на Олимпийските игри е единственият разумен отговор на пандемията, ала споделя, че има "смесени чувства" заради това, че няма да може види атлетите, които са прекарали години в подготовка за най-големия момент от кариерата си.

Първото отлагане в 124-годишната история на Олимпийските игри ще причини истинско финансово главоболие на фирмите, които са вложили пари в тях. Международният комитет и организаторите ще трябва да преподпишат договорите с телевизиите, които ще излъчват игрите, както и със спонсорите. Ще трябва да удължат договорите за наемане на залите.

Отлагането ще увеличи разходите за Игрите с 300 млрд. йени (2,7 милиарда долара). Няма гаранция, че и записалите се 80 хил. доброволци, които трябваше да са част от събитията в Токио това лято, ще бъдат на разположение през следващата година.

"Очевидно е, че празничното настроение около Олимпиадата вече избледнява на фона на пандемията от  коронавирус“, казва служител на един от спонсорите на Игрите. "Може би нямаше да бъде приветствано с възторг, ако Игрите бяха продължили по график. Просто трябва да започнем отначало."

Общото настроение в Токио след отлагането може да се опише най-добре с японската фраза shikata ga nai (няма как да се помогне) .

Фразата е отговор на всякакви ситуации, било то големи или малки, над които хората смятат, че нямат влияние. Последните проучвания сочат, че около 70% от японците са се примирили с отлагането на Олимпийските игри, веднага щом стана ясно, че борбата с коронавирусът ще продължи с месеци, а може би много по-дълго, за да бъде поставен под пълен контрол.

Ами Такада, която завършва гимназия неотдавна, беше сред онези, които се наслаждаваха на пролетното слънчево време в Токио в сряда. Тя се чудеше дали едногодишното отлагане ще бъде достатъчно дълго, като се има предвид, че привидно вирусът е неудържим.

"Ако Олимпиадата не се проведе през 2021 г., това ще бъде краят за японската икономика", каза тя
.

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 седмица

В япония имат проблем не само с короната но и с радиацията от фукушима. Шанса да има игри там 2021 е нула.

10

Анонимен

преди 1 седмица

Ами така де, така!

9

Анонимен

преди 1 седмица

аве пич0ве и пички, тука говорим за военно положение и хиляди жертви в Китай, Италия, Испания, Франция, тръгнали пак сметки да правят колко щели да бъдат загубите ако не я отменят... Давайте тогава я правете тая олимпиада, заразете и уморете няколко милиона, какво толкова, нали икономиката няма да пострада... Шведите и беларусите скоро ще усетят ефекта от фриволното си поведение, не ги мислете тях. Всеки има глава на раменете, но при някои е само за украса.