Снимка: БГНЕС

Северна Корея излъчи нова песен във възхвала на своя върховен лидер Ким Чен Ун, придружена от видео на възторжени граждани, които пеят името му и възхваляват "светлото бъдеще", което той обещава.

Новата композиция, шеметно забързана по стандартите на много севернокорейски пропагандни песни, изглежда е част от усилията за укрепване на личния култ към Ким и за омаловажаване на хората около баща му и дядо му.

Песента Friendly Father беше изпълнена на екстравагантно събитие на открито, отбелязващо откриването на нови апартаменти в столицата Пхенян.

"Когато Ким Чен Ун пристигна на мястото на церемонията сред свиренето на музика за добре дошли, избухнаха ентусиазирани възгласи, разтърсващи небето и земята", съобщи държавната Корейска централна информационна агенция. "Участниците бяха развълнувани от песните, представящи ерата на промяната, великата ера на Ким Чен Ун, в която е изградено идеално общество от хора и процъфтяваща нация, където най-красивата социалистическа цивилизация е в пълен разцвет."

Видеото, което беше излъчено по централната корейска телевизия, показва сияещ Ким, който е нападнат от емоционални севернокорейци. След това има поредица, в която хора от различни сфери на живота вдигат палци във въздуха и подскачат наоколо.

Строителни работници, войници, ученици, моряци, четеци на телевизионни новини и професионални певци – всички са показани в видим възторг от великолепието на Ким.

Това не е първият път, когато музиката се използва за насърчаване на обожанието му. Преди да наследи покойния си баща Ким Чен Ир, във време, когато повечето севернокорейци дори не знаеха името му, песен Footsteps намекваше за идването на нов лидер.

"Стъпки, стъпки", гласеше текстът. "Разпространяване на звука на едно блестящо бъдеще напред/Скитник, скитник, скитник, ах, стъпки!"

Беше отбелязано леко охлаждане в пропагандата, възхваляваща добродетелите на бащата на Ким
и неговия дядо, основателя на Северна Корея, президента Ким Ир Сен.

Понеделник беше годишнината от рождението на Ким Ир Сен, ден на интензивно празнуване в миналото. Тази година обаче честванията бяха по-приглушени и някои държавни медии го наричаха просто с датата му - 04.15 - вместо с предишното му име, Денят на слънцето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase