Снимка: Bulgaria ON AIR

София-област е рекордьор по болни от грип. По тази причина учениците преминават на онлайн обучение от 1 февруари. Не такава е ситуацията в София-град.

"Този път София някак е пощадена или е нереално това, което виждаме като статистика. В момента сме под 50% от нивата за Шумен и Перник. Те са над 250 на 10 000, последната ни справка е 108 на 10 000 души. По-малко от 1% от населението на София е с грипоподобни симптоми. 100 души съм ваксинирал по програмата за възрастни над 65 години и нямам нито един болен от тях. Значи ваксината работи", заяви общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че в момента е микс от вируси и не може да се разбере какво точно е заболяването, тъй като грипът и Ковид-19 са със сходни симптоми. Но се оказва, че хората масово не се изследват.

"За Ковид-19 не внесоха лекарство, но пък за грипа имаме антивирусен медикамент. Трябва максимално бързо да се приеме противовирусно лекарство. Направете си домашен тест и ако излезе грип А, свържете се с лекар", призова д-р Миндов в студиото на "България сутрин".

"Имаме портал за Ковид, нямаме портал за грипа. От Ковид продължават да умират хора, това е безумно! 10 души са починали от Ковид-19 за последната седмица, трима от тях - в София", алармира общопрактикуващият лекар.

Д-р Миндов е на мнение, че с мерките в София се изостава и се налага всяко лечебно заведение само да определя такива. Разчитаме на самосъзнанието на хората, което невинаги е правилно, отбеляза гостът.

"Амбулаторният лист да замени медицинските бележки за учениците, по същия начин може да замени болничните. Защо да пишем болнични? Ще пращаме амбулаторния лист. Няма логика, това трябва да става след преглед. От години детските практики нямат потребителска такса. Няма хора, които да работят с деца, не искат да записват деца. Децата стават в неравностойно положение. Не може при една фризьорка да е 100 лв., а при лекаря да е безплатно. Много неща поскъпнаха, вижте цените в магазините", каза още общопрактикуващият лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase