Снимка БГНЕС, архив

Обещаваното още през 2022 г. лекарство за домашно лечение на COVID-19 „Паксловид“ може би ще остане мираж за огромна част от българските пациенти.

Лекарството вече има регистрирана цена за българския пазар, а одобряването му е на финалната фаза. Продуктът обаче ще се реимбурсира от Националната здравно-осигурителна каса само в случай на обявена извънредна епидемична обстановка. В противен случай пациентите трябва да го купуват за своя сметка, а утвърдената  пределна цена може да се окаже непосилна за повечето пациенти. Цената му в аптеките ще е 2154.3 лв, пише "Сега".

България започна разговори за сключване на двустранен договор за доставка на "Паксловид" (Paxlovid) срещу Ковид-19 още през 2022 г. Лекарството е на Pfizer и се използва за лечение на ковид при възрастни, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от тежка форма на заболяването. То се отпуска по лекарско предписание и се използва за извънболнично лечение на леки до умерени случаи.

Медикаментът бе разрешен за употреба в началото на 2022 г. от Европейската агенция по лекарствата. Той се прочу като лекарството, с което е лекуван президентът на САЩ Джо Байдън. Лекарството вече е широко разпространено там и се отпуска от личните лекари.

За да се пусне на пазара у нас, продуктът трябва има регистрирана цена от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП), обясняват от министерство на здравеопазването. Това се е случило през март, като утвърдената пределна цена за медикамента на дребно след калкулиране на надценките по веригата е 2154.3 лв. с ДДС.

В момента е в ход процедура за включване на продукта в позитивния лекарствен списък, като тече оценка на здравните технологии, уточниха още от МЗ. Дори и след приключването на процедурата и включването на лекарството в позитивния списък, така че то да може да се покрива от здравната каса, това няма да е възможно автоматично. Лекарството ще може да се изписва при условие на реимбурсиране, тоест напълно безплатно или частично платено, само ако е обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, уточниха от НЗОК.

Касата се позовава на изричните текстове на наредбата, в която се определят условията за покриване на разходите за лекарства за домашно лечение от страна на здравната каса. От НЗОК припомнят още, че по регламент започват да реимбурсират даден медикамент в годината, следваща тази на включването му в позитивния списък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase