Снимка БГНЕС

Около 5000 са активно болните от ковид в момента. Това не е някаква бройка, която да повлияе кой знае колко на резултата на изборите. Здравето е най-важно и то не трябва да бъде рискувано дори при такъв важен повод, каквито са изборите.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Би Ти Ви по отношение на болните от ковид, които няма да могат да гласуват. По думите му с броя тестове, които се правят, вероятно се откриват не повече от 30-40% от реалната заболеваемост. В случая изследваме хора, които активно са потърсили помощ или имат симптоми, каза още той.

Виждаме, че и други респираторни вируси почват да се появяват. При първата по-сериозна промяна на температурите ще се сблъскаме с тях, добави доц. Кунчев.

По отношение на прекомерната употреба на антибиотици, доц. Кунчев каза, че специално за България е довело до това, че попаднахме в първите три страни по развиване на антибиотична резистентност.

Това ще е следващият голям медицински проблем - няма да можем да лекуваме елементарни инфекции, тъй като съществуващата резистентност няма да влияе на причините за възникването им, предупреди той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase