Продължават да нарастват случаите на COVID-19, както и интереса към ваксините. Какви са рисковете при повторно заразяване и дългия ковид?  

"Ковид има все по-логично и сезонно поведение. Есента случаите нарастват, хората прекарват повече време на затворени пространства. Нарастването на случаите е нещо логично. Близкият контакт между хората бързо натиска педала на газта на случаите. Вероятно ще имаме много случаи още преди Коледа", обясни пред Bulgaria ON AIR д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина.

Гостът подчерта, че хората не си дават сметка, че всяко следващо заразяване с коронавирус увеличава риска за тяхното здраве.

"Много често чувам хора да казват: Аз съм прекарал инфекцията. Хората се чувстват защитени, защото имат имунитет. Състоянието на дългия Ковид не е добре изучено, включва комбинация от различни оплаквания - сърце, мозък, бъбреци... Може да трае с месеци и години. Води до разнородни физически и психически симптоми. След всяко следващо заразяване рискът от дълъг Ковид се покачва", обясни д-р Марков.

В по-тежките случаи дългият Ковид може да инвалидизира хората и те да загубят работоспособността си. Затова е много важно хората да се предпазват от инфекции, стана ясно от думите на госта.

Как протича грипа и как да го различим от коронавируса - вижте разговора във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase