Снимка БГНЕС, архив

Нормално е да очакваме увеличаване на случаите на респираторни заболявания, включително и на COVID. Това заяви пред БГНЕС проф. д-р Тодор Кантарджиев, който беше едно от главните действащи лица в Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

"Като имаме предвид, че сега сме средата на октомври, а на 1 септември на дневна база имахме около 10 пъти по-малко новозаболели от COVID, напълно нормално е да очакваме едно нормално за сезона увеличаване", допълни той.

Проф. Кантарджиев открои три неща, които трябва да ни карат да не се плашим от COVID.

Още по темата

„В момента COVID вирусът не е този, който беше преди 3 години, когато на десетия ден се умираше и бяхме световен рекордьор по смъртност точно преди 2 г. по това време“, посочи той.

Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести добави, че вече нашето общество узря, хората помъдряха и много го радва да вижда интереса към ваксинацията срещу модерните щамове на варианта. Освен това в момента се радваме на една продължителна есен, която води до намаляване на случаите на респираторни заболявания.

Според проф. Кантарджиев отбеляза, че обществото трябва да бъде спокойно и да не се плаши от COVID, но трябва да се спазват елементарните правила – винаги да се проветрява, публичните мероприятия е по-добре да се правят навън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase